Paprike, paradajz, crveni luk – mora da bude nešto dobro a gdje će bolje od dobrog starog sataraša. Mlade domaćice uživajte uz ovaj klasični domaći recept.

2 glavice luka,
2-3 veće paprike,
5-6 paradajza srednje veličine,
ulje, so,
šećer,
ljuta papričica
Priprema:
- Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba usitniti.
- Na većoj tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10-ak minuta.
- Dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.
- Kad je svo povrće omekšalo dodajte mu navrh kašičice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice, ali je usitnite prije nego dodate jelu.
- Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, neko voli rijeđi, a neko ukuhaniji.