Od dolaska koronavirusa jedna od stvari koju stručnjaci neumorno ponavljaju jest i ta da starije osobe i osobe s kroničnim bolestima imaju veći rizik razvoja težih simptoma zaraznih bolesti.

Ovo su preporuke za kućanstva za vrijeme epidemije, a jedan dio preporuka odnosi se upravo na ove ranjive skupine.

U nastavku pročitajte šta se preporučuje kao mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijih, kroničnih bolesnika i djece:

– Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika.

– Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće.

– Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima.

– Provodite temeljitu higijenu ruku.

– Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo…

– Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; s liječnikom najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet.

– Preporučuje se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

PODUZMITE MJERE KAKO BISTE ZAŠTITILI DJECU TIJEKOM EPIDEMIJE:

– S djecom redovito provodite vrijeme i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

AKO ŽIVITE U KUĆANSTVU S OSOBOM KOJA PRIPADA RANJIVOJ SKUPINI (STARIJE OSOBE ILI KRONIČNI BOLESNICI):

– Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite.

– Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće.

– Ovisno o uvjetima stanovanja, neka koriste zasebnu kupaonicu ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

– Preporučuje se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobiako je u kućanstvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.