Donosimo vam recept za univezalno tijesto koje ćete moći koristiti kako za pizzu, tako i za uštipke, krofne, kolače.. i olakšajte sebi ulogu domaćice!

Potrebni sastojci:
– 250 ml mlijeka
– kašičica šećera
– 40 g svježeg kvasca
– 500 g glatkog pšeničnog brašna
– 500 g oštrog pšeničnog brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 jaja
– 2 jogurta (2 x 200 g)
– 3 kašike šećera
– 3 kašike ulja
– 1 kašičica soli

Priprema:

U posudi ugrijati 250 ml mlijeka, dodati kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Promješajte i ostavite na toplom mjestu da nadođe. U posudu za miješanje stavite obje vrste brašna i redom dodajite, prašak za pecivo, šećer, sol i ulje. Dodajte jogurt i lagano ulupana jaja. Na kraju dodajte nadošli kvasac i mješajte dok se smjesa ne poveže i dobije glatko čvrsto tijesto (ukoliko se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna). Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u najlonsku kesicu, istisnite vazduh iz kesice i zavežite je. Nakon ostajanih 4 sata u frižideru ono će biti spremno za upotrebu po vašoj želji. Režite količinu tijesta koja vam je potrebna za pripremu omiljenog jela, a ostatak ostavite u frižideru i koristite po potrebi.