Svi oni koji vole sobno cvijeće, trebali bi znati da je ove sezone drvo banane, egzotična biljka s velikim glatkim listovima potpuni pogodak za dekoraciju njihovog doma.

Ova biljka porijeklom iz Istočne Azije jedna od najstarijih kultiviranih biljaka s više od 400 vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Ako ste se odlučili na to da baš ova biljka krasi vaše prostorije kada je budete kupovali obavezno potražite znakove bolesti i nametnika. Najčešći nametnici su lisne i štitaste uši, a u posebno suhim uvjetima na drvetu banane mogu se pronaći i crvene grinje.

Kada kupujete drvo banane, uzmite u obzir veličinu posude u kojoj se nalazi, visinu biljke i broj biljaka po tegli. Ova tropska biljka voli tople uvjete i nikako ne podnosi temperature ispod 11 stupnjeva Celzijusa. Voli jako puno dnevnog svjetla, no ne smije biti direktno na suncu.

Drvo banane morate često zalijevati, ali pazite da u tome ne pretjerate jer može doći do truljenja korijena. Svako dva tjedna morate je dohraniti gnojivom kako bi vaše drvo raslo zdravo i lijepo. Što se tiče ploda u varijanti sobnog cvijeća teško ćete ga imati, čak iako je to moguće trebat će vam čak tri godine da se pojave prvi cvjetovi koji su potrebni za nastanka ploda.

Ako baš silno želite imati plod bananebiljku držite na mjestu s puno svijetla i visokom temperaturom te se naoružajte strpljenjem.