Najvjerojatnije ste posljednji put ,u ruke, uzeli kist namočen vodenim bojama ili temperama još u osnovnoj školi.

Prema brojnim stručnjacima, to biste trebali početi raditi što češće, bez obzira na to koliko imate godina ili poimate li sebe kao umjetnika ili u potpunosti ne nadarenu osobu za bilo koji oblik stvaranja umjetnosti.

Naime, slikanje značajno smanjuje razinu stresa, pa čak i snižava krvni tlak. Ono je vrlo jednostavnu terapiju koju si baš svatko može priuštiti.

Lagani potezi kistom i gledanje razlijevanja pigmenata boje na papiru umirujuće, imaju terapeutsko djelovanje.

Sam čin slikanja nas smiruje, pomlađuje naš duh, energizira i opušta. Kada slikamo postojimo samo u svijetu boje te smo u potpunosti fokusirani na pretvaranje naše vizije u stvarnost na papiru te na upravo to pomaže da u potpunosti zaboravimo sve loše što nam se događa.

Osim toga, slikanje je izvrstan način rješavanja stresa jer da bismo krenuli u istraživanje svijeta vodenih boja, ne trebamo biti određene dobi, financijskog stanja ili savršenog zdravlja.

Slikanje se vrlo često koristi kao terapija kod osoba s disleksijom, demencijom, shizofrenijom, kod osoba s bilo kojim oblikom tjelesnog invaliditeta pa čak i kod osoba koje su u prošlosti pretrpjele zlostavljanje ili veliku traumu.

Slikanje ili art terapija je oblik psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije.

Smisao terapije vodenim bojama nije u tome da stvorite savršeno umjetničko djelo , već da istražujete vlastite afinitete, najdraže boje te da pronađete elemente koji vas najviše smiruju, nešto samo vaše i nešto što, možda, samo vi razumijete.

Instagram/@tezza