Odnosi u ljubavnim vezama su rijetko kad jednostavni, pa i iz seksa nakon prekida jedna strana može očekivati ponovno rasplamsavanje ljubavi, dok je drugoj strani uistinu bilo samo do “valjanja po krevetu”.

Tako npr. onaj koji je u vezi ostavljen može očekivati da će seks učiniti da se druga strana predomisli. Seks terapeutkinja Holly Richmondt kaže da seks nakon prekida neće spasiti vezu, a ako se to i dogodi, vjerojatno će sreća potrajati samo nekoliko tjedana.

Zašto onda imamo želju za seksom nakon prekida i je li to uvijek dobra ideja? Evo što o tome kažu stručnjaci.

Zašto želimo takav seks?

“Posljednji se seksualni odnos može odnositi na slavljenje svega što je bilo dobro u vezi”, kaže Richmond i objašnjava kako romantične veze uglavnom pucaju zbog emocionalnih, a ne seksualnih razloga. Zato, ako oba partnera dobro razumiju zašto ne mogu više biti zajedno i zadovoljni su zbog prekida (jer se jedan partner npr. seli ili želi djecu, a drugi ne) seks nakon prekida može predstavljati zdravo povezivanje još jednom.

No s druge strane, kako ističe Richmondt, ako jedna osoba ne želi da odnos završi, možda će htjeti kroz seks bivšem partneru poručiti: “Jesi li siguran da ovo želiš ostaviti?”.

Kako na nas može utjecati?

Ako se jedna osoba još uvijek drži veze, seks nakon prekida može zapravo produžiti emocionalnu vezanost za partnera koji još nije otišao, kako kaže Richmond. Ona dodaje i da ćete se vjerojatno zbog tog seksa privremeno osjećati dobro, ali kad se napokon odvojite od bivšeg, bit ćete više zbunjeniji nego prije. Također, kako dodaje, postoji mogućnost i da se osjećate posramljeno, ili čak da bivši partner namjerno koristi zadnji seks da vas dodatno povrijedi.

“Možda ćete se osjećati dobro u trenutku, ali često taj osjećaj ne potraje dugo”, objasnila je za portal Health dr. Rachel Needle, direktorica Instituta za modernu seksualnu terapiju u Palm Beachu na Floridi.

Guliver/Thinkstock

Je li seks nakon prekida ikad dobra ideja?

Za prekide koji završavaju isključivo dogovorom i međusobnim razumijevanjem, seks može biti “lijep kraj”, kako kaže Richmond. Ona objašnjava da u slučajevima kad su oba partnera doista zadovoljna sa situacijom, takav seks može biti dobra ideja.

“Seks “Želim te vratiti”, međutim, nije dobra ideja, a za prihvaćanje prekida potrebno je vrijeme. Pokušaj ublažavanja boli seksom samo će produžiti taj bolan proces”, kaže Richmond i dodaje da nam seks nakon prekida neće dati željeni zaključak, a može nas zadržati u vezi u kojoj više zapravo ne želimo biti.