Kako (p)ostati prijatelj nakon raskida veze?

Ako vam se odnos završio, promatrajte slomljene komadiće tog odnosa kao mozaik. Te komadiće možete ponovno spojiti u novi odnos, koji može postati čak i ljepši od originalnog umjetničkog djela....

227

Dugotrajnost nije definicija dobrog odnosa. Mnogo je ljudi sposobno godinama održavati savršeno bijedne brakove, prijateljstva i poslovna partnerstva, čak i do kraja života. Definicija uspješne veze je odnos koji povećava i poboljšava dobrobit i rast, sreću i ispunjenje obje osobe uključene u odnos

Ljubaznim i velikodušnim gestama pokušajte popraviti učinjenu štetu koliko god je to moguće.

Imajte jasnu namjeru da riješite neriješeno, tako da možete krenuti naprijed, u drugu vrstu odnosa. Što bi moglo popraviti štetu koja vam je napravljena ili koju ste vi napravili? Ne možete promijeniti prošlost, ali možete učiti na greškama i ispravljati pogreške.

Otkrijte u čemu se slažete i koje su vam sličnosti pa to učinite temeljem novog odnosa.Da bi ovaj proces uspio, moramo se usredotočiti na budućnost, a ne na povratak na ono što je bilo prije. Bitno je formirati zajedničku namjeru. Kada raskidamo s nekim, usredotočeni smo na to gdje se ne slažemo. Da bismo izgradili novi odnos, moramo ga graditi oko toga gdje se slažemo sa drugom osobom.

Organizirajte svjesnu ceremoniju promjene odnosa. U nju možete uključiti i druge ljude. Ove ceremonije mogu biti zaista lijepe. Rituali su važni. Imamo ih kod vjenčanja, sprovoda, punoljetnosti, promocija i značajnih praznika. Svjesna promjena odnosa ne bi trebala biti izuzetak. Ona otvara put zdravom raskidu i novom početku. Neka bude emotivno. Ovu ceremoniju organizirajte kada se oboje osjećate spremni.

Naše zastarjele pretpostavke o raskidu i razvodu nisu istinite. Iako nam je teško istovremeno vidjeti dobro i loše, moramo se naučiti  kompleksnosti vrednovanja ljepote i dobitaka u odnosu, kao i prepoznavanju boli i potrebe da se odnos promijeni.

Ako to uspijemo i radimo na razvijenijem, svjesnijim, mirnijim i sigurnijim ljudskim društvom, svjesna promjena odnosa je naša budućnost. Osobno vam zahvaljujem na predanosti ovoj kulturno kreativnoj promjeni. Ako vam se odnos završio, promatrajte slomljene komadiće tog odnosa kao mozaik. Te komadiće možete ponovno spojiti u novi odnos, koji može postati čak i ljepši od originalnog umjetničkog djela.