Kruške spadaju među omiljene voćke na našim prostorima.

Kruške su bogate mineralima, kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, klorom, sumporom te brojnim mikroelementima.

Sadrže jako puno vitamina, posebno vitamina A, C, E, te većine vitamina iz grupe B, H i D.

Kruške su sjajan izvor vlakana. Jedna kruška sadrži oko šest grama vlakana ili skoro četvrtinu preporučene dnevne količine pa su izuzetno dobre za rad crijeva. Dijetalna vlakna pomažu probavnom traktu i imaju funkciju čistača crijeva. Lako se probavljaju, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg kolesterola iz tijela.

Kruške sadrže kalij pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog tlaka. Sadrže elektrolite, magnezij i bakar te hranjive tvari koje pomažu centralnom živčanom sustavu te pojačavaju rad mozga.

Kruške su odlična užina prije ili poslije vježbanja. Visok sadržaj vlakana dat će vam energiju dok vježbate.

Zbog visokog sadržaja vlakana, kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka, uključujući i rak dojke i rak debelog crijeva.

Instagram/ @notquitenigella