prtscr

U nekim dijelovima naše zemlje običaj je da se uoči ramazana pravi halva, a vi je napravite da vam kuća zamiriše

Kazu, napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previse brašna, da ne bude previse masna, da ne “davi”, te da se može jesti i rukom a i viljuškom…

Postoji nekoliko različitih načina i recepata za pravljenje ove poslastice, a ovaj koji vam donismo je najjednostavniji, a miris i ukus halve su neodovljivi.

Recept:

Maslac ili ulje zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.

U drugoj posudi napraviti zaljev od vode i šećera. Vrućim zaljevom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.

Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjiru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.

Porebni sastojci su maslac (ulje), brašno, voda i šećer. Potrebne količine zavise od od toga koliko halve želite napraviti, a uobičajeno je da svi sastojci imaju jednaku mjeru.

Prijatno