Foto: avaz.ba
Šta je zajedničko Majklu Daglasu (Michael Douglas), Čarliju Šinu (Charlie Sheen), Dejvidu Duhovnom?
Holivudske glumce ne povezuje samo profesija, već i “hobi” – po sopstvenom priznanju, oni su bivši zavisnici od seksa. I nisu jedini, od iste “boljke” boluju i njihove kolege Bili Bob Tornton, Kolin Farel (Colin Farrell), Rob Lov (Lowe), muzičari Robi Vilijams (Robbie Williams), Rasel Brend (Russel Brand), Kanje Vest (Kanye West), dok boje sportista u ovom “timu” brani Tajger Vuds (Tiger Woods).
Ovdašnje slavne ličnosti nisu toliko moderne, pa o zavisnosti od seksa ne govore. Barem ne još. Ne postoji zvanična dijagnoza, ali stručnjaci su saglasni da je riječ o ozbiljnom poremećaju čija je karakteristika opsjednutost seksualnim aktivnostima, kao i da je to seksualno ponašanje koje izmiče kontroli.
Psihoterapeut i pisac Marko Braković koji je o ovoj temi pisao u romanu “Fejsbuk predator” ističe da je seksualna zavisnost apsolutno realna pojava.
– Ovoj zavisnosti pripadaju sljedeće podzavisnosti: zavisnost od pornografskih sadržaja, sextinga (chatovanja sa seksualnim konotacijama), prostitutki, promiskuitetska zavisnost (stalna promjena partnera), kao i zavisnost od masturbacije pojašnjava on.
Značajan simptom je tolika preokupacija seksom da osoba ne uspijeva da razmišlja skoro ni o čemu drugom, a posljedice na svakodnevni život su sveobuhvatne. Smanjena je koncentracija i produktivnost na poslu, a nerijetko se javlja osjećanje stida, neadekvatnosti, zatim anksioznost, depresija, opsesivno-kompulsivni poremećaji, zloupotreba psihoaktivnih supstanci.
– Znaci zavisnosti su osjećaj praznine nakon orgazma, oštećenja na spolnom organu, veliki problemi u porodičnom, poslovnom, društvenom i finansijskom životu, kao i nemogućnost obuzdavanja želje – kaže Braković.
I zaista, kako se ispostavilo u jednom istraživanju, čak 70 posto žena sa seksualnom zavisnošću prijavile su barem jednu neželjenu trudnoću kao rezultat ove “bolesti”. Također, 38 posto muškaraca i 45 posto žena “zaradilo” je veneričnu bolest.
– Ovoj zavisnosti su donekle podložniji muškarci, ali postoje i brojne žene koje imaju isti problem – opominje psihoterapeut.
S obzirom na to da poznate ličnosti javno govore o tome šta su rizikovali zbog seksualne zavisnosti, kao i kako su se borili protiv nje, stiče se utisak da je riječ o pojavi koja se pojavila u savremeno doba. Nije, ipak, baš tako.
– Moderan način života i dostupnost seksualnih sadržaja svakako otežavaju kontrolu seksualnog impulsa i pojačavaju iskušenja, pa je ova pojava danas mnogo masovnija, mada je postojala oduvijek – kaže Braković i ističe da se liječi i tretira kao i sve druge vrste zavisnosti uz poneke specifičnosti.