prtscr

Negativni prostor u vašem domu označava mjesta u kojima nema ničega – umjetničkih djela, namještaja, dekorativnih predmeta…

Ukoliko se pitate zašto nam je ovakav prostor potreban, prije svega bitno je napomenuti da je negativna strana našeg enterijera krajnje psihološki zadovoljavajuća i jednostavno volimo balans nastao neposjedovanjem previše dekorativnih predmeta i komada namještaja.

Pored toga, mi uvijek nastojimo da reagiramo daleko pozitivnije na sobe sa negativnim prostorom iz razloga što su one daleko lakše za kategorizaciju od strane našeg mozga. Sa druge strane, negativni prostor je veoma lakši za upotrebu i u njemu možete postaviti šta god da želite u bilo koje vrijeme ili kreirati raznovrsne kompozicije enterijera, nalik popularnom otvorenom planu. Također, negativni prostor može učiniti vaš dizajn i umjetnička djela istaknutijim i stvoriti prelijep balans ambijenta.

Negativni prostor u dnevnoj sobi

Negativni prostor u dnevnom boravku predstavlja ključnu stavku. Ova prostorija je uglavnom dovoljno velika kako bi ostalo nešto praznih površina, a kako biste je učinili vizuelno većom, prozračnijom i prepunom prirodnog svijetla iskorsitite njen negativni prostor. Isto važi, ne samo za minimalističke enterijere, već muževne, moderne, retro i sve ostale također. Prazni zidovi, uglovi, niše i ostale čiste površine, predstavljaju sve što vam je potrebno za stvaranje harmoničnog izgleda.

Negativan prostor u spavaćoj sobi

Spavaća soba također zahtijeva negativan prostor iz razloga što je ovo jedna od prostorija u enterijeru u kojoj želite da se osjećate opušteno i komotno, a prazne površine predstavljaju prava sredstva za dostizanje ovih ciljeva. Negativni prostor pruža vašoj spavaćoj sobi prostran i relaksirajući osjećaj, omogućujući komfor i balans, što su ujedno prve dvije karakteristike na listi.

Negativni prostor u kupatilu

Kreiranje negativnog prostora u kupatilu predstavlja veoma važnu stavku iz nekoliko razloga. Kao prvo, ovakav prostor čini da površine izgledaju veće, a kada imamo u vidu da su kupatila uglavnom male kvadrature, onda je upravo ova karakteristika nešto što bi trebalo stvoriti. Negativni prostor omogućuje neometan protok svjetlosti i dodaje spa osjećaj našim prostorijama.