img

Svima nama nije strano da se i nakon večernjeg obroka počastimo nečim slanim ili slatkim, najčešće skrivajući od nas samih da smo prekršili pravilo, da je hrana prije spavanja neprijatelj broj jedan, kada je vitka linija u pitanju. 

Naravno, ne možemo gladni na spavanje, a i to što se gricne s nogu se, kao što dobro znate, ne računa.

Ipak, na kraju kad stanemo na vagu, možemo zaključiti da se to ipak računalo, jer brojke na lažu. 

1. Doručkujte jaja – Ovaj proteinski doručak je idealan za početak dana jer će vas dugo držati sitima, a samim tim i smanjiti znatno vaš apetit tokom slijedećih obroka.

2. Nemojte sebe dovoditi u iskušenje i kupovati nezdrave užine poput grickalica i slatkiša, jer kada budete imali napade gladi u sitne sati teško ćete odoljeti.

3. Izbjegavajte prazne kalorije i proste ugljene hidrate koji će trenutno utoliti vašu glad, jer ćete kasnije imati samo još veću potrebu za hranom.

4. Koristite što manje soli u pripremi namirnica, koja dodatno pospješuje vaš apetit, a nakon što ste već na primjer večerali, to nije ono što vam ide u prilog.

5. Večerajte brokule – ovo povrće je sjajan izbor za večeru jer je bogato vlaknima i sigurno će vas držati sitima do slijedećeg jutra.

6. Bavite se sportom, jer je dokazano da fizička aktivnost, osim što sagorijeva kalorije, također utječe na smanjenje apetita.

7. Operite zube odmah poslije večere – to je odličan način da svom mozgu pošaljete signal da je što se hrane tiče, vaš dan završen. Ovi praktični savjeti će vam sigurno pomoći da se izborite sa navikom da jedete i poslije večere.