Mlada Melika Lošić se sprema za prestižno takmičenje na Yale-u

Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom takmičenju...

804

Za Meliku Lošić ste sigurno već imali prilike čuti. Ona je maturantica Richmond Park Secondary School u Sarajevu, dolazi iz Zenice. Nakon niza uspjeha na međunarodnim takmičenjima, ona se već priprema za sljedeće. Melika ima ponovo priliku biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju u Yale univerzitetu. Trenutno je u potrazi za sredstvima, vremena je malo. Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom takmičenju.

Twitter

Bila si na dva veoma prestižna takmičenja, možeš li nam reći nešto više o njima, gdje su se održavala i šta si predstavljala?

Prvo takmičenje na kojem sam bila je globalna runda World Scholar’s Cup-a, koja se održala u Barseloni u junu ove godine. Na tom takmičenju bilo je preko 3000 takmičara iz 70 zemalja, osvojila sam tri zlatne i dvoje srebrne medalje. Takmičenje obuhvata više oblasti od društvenih nauka, muzike, politike, umjetnosti itd. Na tom takmičenju testiraju se vještine kao što su testovi znanja, eseji, debata, timski izazov.

Drugo takmičenje je MOSTRATEC, nacionalna Olimpijada Južne Amerike koja se održava svake godine u Brazilu. Učestvuju sve zemlje Južne Amerike, SAD, zemlje Europe, Azije i Afrike. To je zapravo svjetska Olimpijada gdje mladi predstavljaju projekte iz nauke i tehnologije. Upravo sam stigla s tog takmičenja, održavalo se od 22. do 26. 10. To je ujedno i takmičenje i sajam gdje ljudi iz raznih kompanija mogu da dođu i vide različite projekte mladih i ako su zainteresovani podrže ih.

Da li bi nam mogla reći nešto više o svom projektu, šta si predstavila tamo?

Moj projekt je bio “Primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja imperfekcija na cijevima”. Cilj je bio pronaći alternativni način da se nađu određena oštećenja na tim cijevima zbog toga što je to dosta veliki problem jer današnje metode koje se koriste zahtjevaju da cijeli sistem bude isključen, treba dosta vremena da se obavi testiranje. Moja metoda ima dosta prednosti, između ostalog što cijeli sistem može biti u upotrebi, treba malo vremena za pripremi, vrlo je jeftina, ne zahtjeva dosta opreme kao druge metode i brz je način kontrole cijevi.

Reci nam kako si uopšte došla na ideju da baš to napraviš?

Ja sam iz Zenice i tamo ima dosta problema sa sistemom centralnog grijanja, zbog toga što većinom zimi kada su najniže temperature dođe do različitih oštećenja a mi koji živimo u kućama smrzavamo se jer treba dosta vremena da se otkriju takva oštećenja. Pokušala sam da primjenim dosadašnje znanje, ono što sam naučila kako bih pronašla riješenje za takvu vrstu problema.

Kakav je bio tvoj plasnam?

Moj projekat je osvojio drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Jako sam sretna radi toga. Bilo je dosta sjajnih takmičara iz mnogih država, zaista sam sretna. Ovo je uspjeh i za našu državu a i za mene lično.

Molim te reci nam nešto o sponzorima koji su omogućili da odeš na to takmičenje…

Naravno, bez njih ovo ne bi bilo moguće. Jako sam im zahvalna. Zahvalila bih se informatičkim firmama u Sarajevu, Infostudio, Mistral, AtlantBiH zatim drugim kompanijama: VF Komerc, Azel France, Hoše Komerc. Hvala Općini Ilidža, kompaniji Almy iz Zenice i također Skupštini Ze-Do Kantona.

Reci nam nešto o svojim planovima za budućnost?

U novembru bih trebala ići na Yale, na finalnu rundu World Scholar’s Cupa, na tom takmičenju kao i u Brazilu, jedina sam predstavnica BiH. Tamo će biti oko 150 zemalja učesnica možda čak i više, nadam se da ću pronaći sredstva kako bih mogla da odem i na to takmičenje.