Bamija, bamja, bamlja – je jedna od najzdravijih namirnica koja se vijekovima koristi kao jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova protiv dijabetesa, visokog holesterola i umora.

Vjerovali ili ne, tanka zelena biljka koja poznata kao bamija ili bamlja, vrlo je korisna za vaše zdravlje. Unutar ove čudotvorne biljke skriva se snažan prirodni lijek protiv današnjih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, pa čak i umora!

Jutarnji List

Ova moćna biljka cvjetnica pripada istoj biljnoj porodici kao hibiskus i pamuk. Zdravstvena i nutritivna svojstva posjeduje u cijeloj biljci. Bamlja je povrće bogato vitaminima B grupe, vitaminom C, E, K, određenim količinama vitamina A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i bakrom. Osim što je bogat izvor minerala i vitamina, bamlja je također dobar izvor dijetalnih vlakana.

Ovo su iznenađujuća djelovanja koje bamlja ima na vaše zdravlje, i to je ono sto je uistinu čini super hranom.

Bamlja pospješuje rad vašeg imunoloskog sistema

Bamlja je bogata antioksidansima koji pomažu našem tijelu da se bori protiv slobodnih radikala. Osim toga, bamlja koja sadrži visok nivo vitamina C, što pospješuje proizvodnju bijelih krvnih stanica. One su odgovorne za borbu protiv slabljenja našeg imunološkog sistema. Stoga, ako želite ostati daleko od prehlade i gripe, onda se držite bamlje!

Bamlja poboljšava vas vid

Bamlja je veliki izvor vitamina A i antioksidanasa koji kombinirani zajedno su veoma učinkoviti u uništavanju slobodnih radikala. Dakle, jedući zalogaj bamlje dnevno, zasigurno će zaštititi vaš vid od makularne degeneracije i razvoja katarakte!

Bamlja reguliše nivo šećera u krvi

Prema medicinskim i prehrambenim studijama, bamlja je obećavajuća biljka za poboljšanje nivoa šećera u krvi. Osim toga, bamlja sadrži nizak nivo zasićenih masti i kalorija, što dodatno pomaže u regulisanju krvnog pritiska i holesterola!

Bamlja je veoma učinkovita u borbi protiv umora

Bamlja nije samo korisna za tjelesno zdravlje već djeluje i na naš um. Jeste li znali da je bamlja dokazano djelotvorna u borbi protiv umora? Prema istraživanjima ona sadrži antioksidante kao što su polifenoli i flavonoidi koji potiču skladištenje glikogena u jetri. Ovaj glikogen djeluje kao rezervoar goriva vašeg tijela, što znači da jedući odgovarajuću količinu bamlje svaki dan, vaše tijelo skuplja sav potreban glikogen!

Bamlja smanjuje vašu želju za glađu

Bamlja je povrće bogato topljivim vlaknima. Ovo topljivo vlakno, kada se konzumira, pomaže vam da se osjećate siti duže vrijeme u usporedbi s drugom hranom koju jedete.
Kupite bamlju već danas!

Bamlja jača vaše kosti

Bamlja je veliki izvor vitamina K, vitamina koja je potrebna za vaše kosti i krv. Osim toga, ona je također bogata vitaminom A koji je važan vitamin da vaše kosti ostanu jake i zdrave. Dakle, ako želite zadržati zdravlje vaših kostiju, jedite bamlju.

Bamlja podstiče dobru probavu

Bakterija Helucobacter pylori može zaraziti vaš želudac i izazvati upalu koja se obično naziva gastritis. Srećom, sok bamlje sadrži anti-adhezivne spojeve koji se vežu na slobodne plutajuće bakterije unutar našeg crijeva i to pomaže vašoj probavi!

Bamlja se može jesti sirova, pržena ili kuhana. Uz sve ove moćne prednosti koje vam bamlja donosi, sigurano ćete potražiti neki novi recept za pripremu bamlje i uvrstiti je kao jednu od zvijezda u vašem jelovniku.