Jutros u emisiji „Udri Muški“  u Uvalnom uredu, gosti dr. Almira Čehajića- Batka su bili dr. Selcuk Peker i Maša Kulić, direktorica predstavništva Koč bolnice u BiH.

Zadovoljna.ba

Razgovarali su o savremenim načinima operacija mozga. Metodom gama noža, spašen je veliki broj ljudi.

Gama zrakama se vrše operacije, liječi alchamjerova i parkinsonova bolest, epilepsija… Oboljelima od epilepsije se ugrađuju baterije u mozak, koje eliminišu napade. Samo 3 klinike na svijetu rade takve operacije.

Gama zrakama se radira oboljelo područje u mozgu, a sa ovom vrstom zračenja tretiraju se tumori, tremori nastali kao posljdice drugih oboljenja i trigeminalne neuralgije.

Ne mogu svi pacijenti imati istu metodu liječenja, jer mnogo faktora utiče na to da li će gama nož biti uključen u liječenje. Prvi je veličina tumora. Ukoliko patološki nalaz pokaže mogućnost tretmana gama nožem, vrlo su dobri rezultate na kraju. Uspješnost tretmana je preko 90%.

Princip je da se radira malo područje u mozgu, bez otvaranja lobanje. Mašina je napravljena tako da u radijusu od 360 stepeni ozrači tumor i njegovo područje i tako ga uništava u cjelosti. S obzirom da se ne radi o klasičnim tretmanima vađenja tumora, on se ubija zrakama i organizam ga odbacuje. Na početku vizuelno ne bude manji, ali se vremenom počne smanjivati i „sušiti“, te nakon nekoliko mjeseci nestane.

Ova procedura ne zahtijeva hospitalizaciju, pacijent dolazi u bolnicu na dan zakazanog tretmana i poslije podne se vraća svojim daljnim životnim i radnim aktivnostima.

Ako pacijent ima tumor mozga, prije svega najbitnija je analiza slučaja i pacijenta. Ukoliko je tumor veliki i ukoliko je hitnost da se izvadi van, onda se pacijent operiše, pak ukoliko se radi o manjim tumorima ili onima koji su teško ili nikako dostupni, postupak se radi gama zrakama. Ukoliko nakon klasične operacije ostane dio tumora, može se primijeniti postupak gama noža kao preventiva metastaze.

Neurohirurzi iz BiH su vrlo obrazovani i na svim su konferencijama. Rado se odazivaju edukacijama i sarađuju sa kolegama.  I danas je jedna takva konferencija u Sarajevu. Zbog te saradnje, u neurohirurgiji u BiH nema loših iskustava kao u drugim disciplinama, nefrologiji i slično.

Zadovoljna.ba

Danas, ako pacijent želi imati dobar tretman, mora potrošiti svoj novac i to nije problem jedne osobe, nego nacije. Nemoguće je tretirati pacijente bez utroška novca, stoga je neophodno odabrati dobru kliniku i ljekara. To u konačnioci donosi uštede jer se ne luta oko dijagnoze, nema loše predoperativne njege, neadekvatnog postoperativnog tretmana…

Primjeri dobre prakse je Univerzitetska bolnica Koč. Bolnice Koč fondacije nude najsveobuhvatniju medicinsku njegu uz primjenu inovativnih metoda i najmodernijih tehnologija. Cilj grupacije je zadržati uglednu poziciju u zdravstvenom sektoru osiguravajući pouzdanu njegu pacijenata i stalni razvoj.

„Nakon tima stručnjaka, nema mjeta za komplikacije.“, zaključio je dr. Selkul Peker.