Topa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara (mada se kao iftarsko jelo služi i u mnogim drugim krajevima BiH). Nakon hurme i vode slijedi topa bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftar.

Kako kažu, topa je dio tradicije Sarajeva. Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira. Sastojci koji idu u topu zavise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično ide mladi, stari i dimljeni sir, puter, kajmaki žumance. Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri i zbog toga se i zove topa.Evo nekih verzija tope:

1. Puter istopiti na niskoj temperaturi, narendati žutog sira, dimljenog sira, malo travničkog sira i miješati dok ne bude ujednačena masa. Dodati pavlaku i ponovo izmiješati i na kraju jedno jaje. Sve treba biti u skoro tečnom stanju.

2.  Rastopiti malo maslaca, malo pavlake, malo mlijeka, vrhnja, trapist sira, so, narendati suhi sir.
3. Recept tete Zilhe iz Narodne kuhinje:
Jedna velika kašika vajkrema, žumance i so. Dobije se kremast okus. Prvo se topi vajkrem, pa doda žumace. Ako je pregusto za vaš ukus, dodajte kašičicu mlijeka.