4 pravila kojih se trebate držati ako imate obojenu kosu

493
Foto: azra.ba

Ima nešto moćno u mijenjaju frizura i boja kose kada god to poželimo. S novom frizurom kao da označimo novi početak i tačku prekretnicu nakon koje će sve biti drugačije. Realno, nekada je, nekada nije, stvar je samo u tome koliko čvrsto to odlučimo u glavi, nije stvar frizure, ali taj osjećaj koji nam promjena daje je neopisiv. Naravno, s promjenom boje kose treba se mijenjati i dotadašnja rutina jer boja oštećuje kosu, zna izgledati dosta suho, beživotno i oštro. Kako biste doskočili tom problemu donosimo vam četiri savjeta kako tretirati obojenu kosu i učiniti je jednako sjajnom kao i prirodnu.

Foto: azra.ba

Koristite šampon bez sulfata

Sulfati su hemikalije bez kojih vaša kosa itekako može preživjeti jer ne samo da znaju biti uzrok brojnim iritacijama, već su i jako loše za obojenu kosu. Šamponi koji sadrže sulfat puno će prije ukloniti boju s vaše kose nego oni bez njega. I ako se ne zapjeni onako kako ste navikli – bez brige, sulfat je taj koji proizvodi pjenu u šamponu, ali kosa će biti jednako čista i bez nje.

Nemojte prati kosu prečesto

Prečesto pranje kose može ukloniti sva prirodna ulja s vaše kose što može uzrokovati suhoću kose i prekomjerno pucanje. Pranje kose jednom do dva puta sedmično idealno je za održavanje boje i zdravlje vaše kose. Naša preporuka je da što manje kosu perete sa šamponom i vidjet ćete kroz nekoliko sedmica koliko vam se tekstura kose promijenila.

Foto: azra.ba

Vrućina nije vaš prijatelj

Stiliziranje kose uređajima za kosu dodatno oštećuje već ionako oštećenu obojenu kosu. Pokušajte što više izbjegavati uređaje poput fena za kosu, pegle i figara i sušiti kosu prirodno te je urediti uz pomoć spužvica ili folija. Osim što će vrućina dodatno oštetiti kosu, boja će vam brže izblijediti, što nikako ne želite. Ako već ne možete u potpunosti izbjeći uređaje za kosu, poanta svega je da korištenje smanjite na minimum i koristite sprej za zaštitu kose od vrućine.

Nanesite ulje prije šamponiranja

Kokosovo ulje zaštitit će vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će poticati rast zbog čega je najbolja opcija da koristite oba. Nanesite ih preko noći kao masku i ujutro isperite ili jednostavno nanesite ulja na vrhove kose prije šamponiranja. Tretmani s uljima odlični su za obojenu kosu, tako da isprobajte onaj koji odgovara vama i uvrstite ga u svoju rutinu.