One su žene kojima je kosa simbol ponosa

Novinarka Tejlor Dior Rambl (Taylor Dior Rumble) je imala 13 godina kada je prvi put uz pomoć hemije ispravila svoju kosu. Godinama je molila majku da joj to dopusti i napokon je došao dan kada je njen san postao stvarnost

553
Foto: lolamagazin/pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Novinarka Tejlor Dior Rambl (Taylor Dior Rumble) je imala 13 godina kada je prvi put uz pomoć hemije ispravila svoju kosu. Godinama je molila majku da joj to dopusti i napokon je došao dan kada je njen san postao stvarnost.

“Sjedila sam sa kremom u kosi što sam duže mogla i pokušavala da ne kukam zbog toga što me je glava pekla jer se, na kraju krajeva, za ljepotu treba nešto i pretrpjeti. Bila sam jako uzbuđena zato što ću imati kosu poput žena na TV-u i u časopisima”, napisala je Tejlor u svom tekstu za magazin BBC.

Foto: Tejlor Dior Rambl, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Kada je ponovo krenula da pušta (i prihvata) svoju prirodno kovrdžavu kosu, Tejlor je počela da čita priče drugih žena tamne boje kože. Kako kaže, mnoge od njih su kao i ona odrastale misleći da njihova kosa nikad nije dovoljno dobra.

Naglasila je da žene tamne boje kože satima sjede u frizerskim salonima kako bi postigle savršen izgled i na kraju ih opet osuđuju, bez obzira na to šta urade. Zbog toga je ona odlučila da razgovara sa njih šest i sazna šta im znači kosa. Ovo su njihove priče:

“Žene tamne boje kože nisu vaši kućni ljubimci” – Rijana Valkot (Rianna Walcott)

Cijeli život sam imala prirodnu kosu i uvijek sam je plela u pletenice. Sa 15 godina sam počela da nosim afro frizuru. Pohađala sam školu u kojoj su dominirala djeca bijele boje kože, zabadali su mi olovke u kosu i maltretirali me. To me je jako ljutilo, i sad se znam naljutiti. Nije to bilo prijateljsko diranje kose već su oni zadovoljavali svoju radoznalost bez mog odobrenja. Moja kosa je simbol ponosa.

Foto: Rijana Valkot, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Naša kosa je upakovana u to kako će nas drugi tretirati. Ja moram mnogo da radim na ostatku svog izgleda kako bih izgledala manje prijeteće. Zato je veoma frustrirajuće kada djevojke bijele boje kože imaju crnu kosu. Na njima je to kul.

Foto: Esme Olmen, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Moja mama je dobro upućena u rasne i rodne dinamike i shvata da je frizerski salon posebno mjesto za žene tamne boje kože koje se svakodnevno bore sa rasizmom. U tom pogledu, frizerski saloni su jako važni. To su rijetka mjesta na koja se može pobjeći. Ja tu nikome ne trebam objašnjavati ništa o sebi – svi me razumiju i brinuće se o meni. To je kao jedna mala zajednica.

“Moja kosa je uvijek bila politička” – Deniz Nobl (Denise Noble)

Moje prvo sjećanje u vezi sa kosom je bilo kada mi se majka razboljela i ja sam privremeno bila u ustanovi za brigu o djeci. Imala sam tri godine. Poredali su djecu u vrstu, ja sam imala dugačke pletenice i odsjekli su ih jer nisu znali kako da savladaju crnu kovrdžavu kosu. To je bilo traumatično iskustvo i uvijek ću ga pamtiti.

Od svoje 13. godine imam afro frizuru i bila sam borbena po pitanju toga da se ne želim prilagoditi. To je bio moj identitet jedine curice tamne boje kože u razredu. Djevojčice u školi bi mi dirale kosu i meni se to stvarno nije sviđalo. Zbog svoje političke svijesti sam znala da je to bilo nepoštovanje i bila sam veoma svjesna toga da svojom kosom šaljem važnu poruku.

Foto: Deniz Nobl, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Odrasla sam u političkom domu i zahvaljujući svojoj majci, bila sam izložena moći ljudi tamne boje kože. Vodila nas je na sastanke Crne pantere i naučila nas da prihvatimo tamnu boju kože i našu kulturu što više možemo.

“Želim da zaštitim svoju kćerku” – Lekija Li (Lehkia Lee)

Kada je moja kćerka Sira (Siirah) bila mala imala je naviku da dijeli komplimente ženama zbog njihove kose. No, primjetila sam da ih je upućivala samo ženama koje su imale ravnu kosu, a ne i onima sa afro – frizurom.

Nisam željela da upadne u zamku poređenja sebe sa onim što je društvo smatralo “idejom savršenstva”. Nisam željela da ona mora da nauči kako da voli samu sebe i svoju kosu.

Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Mislila sam da bi bilo bolje za sve kada bi bilbordi i marketinška industrija bili raznovrsniji i inkluzivniji. Ne samo za djevojčice tamne boje kože, nego i za curice drugih rasa. Tada sam odlučila da napravim sopstveni bilbord koji bi slavio prirodnu crnu kosu. Postavili smo ga 2017. godine. Svi smo bili ponosni, pa i moja kćerka.