Skupi se čovjeku ponekad puno toga u životu, ali što dobije kada se požali nekome, trenutačni smiraj, i ništa više. Ništa se dugoročno riješilo nije.

Prođe tako neko vrijeme i opet se sve skupi, a ovaj put još mnogo prije. A onda je sve teže naći ljude kojima će se požaliti jer svakome je dosta njegovih briga i patnje, tako da mu ne treba upijati i tuđu. Skupi se čovjeku ponekad puno toga, ali sam je kriv što skuplja, što nosi sa sobom svoje smeće, što neće pustiti ono što ga tišti već se sam dade zarobiti.

Skupi se čovjeku ponekad puno toga u životu, i dođe mu da se odmakne od svega, da pobjegne negdje gdje neće biti ni ljudi ni stvari koje ga muče, a onda shvati da je sve to što ga muči u njemu, shvati da njegovi problemi nisu u drugim ljudima već samo u njegovoj glavi. I ponekad toliko prostora uzmu u njoj da se pita može li tu nešto pozitivno u nju stati, postoji li neka lijepa riječ koja može sve to loše preokrenuti na dobro.

Skupi se čovjeku ponekad puno toga u životu, razočarenja na razočarenje, povreda na povredu, izdaja na izdaju, i kako sada da pozitivno gleda, kako sada da kaže da je sretan i da se nada, a da ne vara sebe i da duboko u sebi nije svjestan da će stvari biti kakve su i bile i da se život jako sporo i jako malo mijenja. Jedino što može jest otvrdnuti na sve to, ne obraćati pažnje na svaku ranu, stisnuti zube i krenuti u novi dan.

Skupi se čovjeku ponekad puno toga u životu i želio bi da mu je drugačije, ali tako je kako je. Iz svoje se kože ne može van, iz svoje se glave ne može van. Ali može se gledati iznad svega toga i vjerovati da sve to ima nekakvog smisla koji će mu pomoći da bude jači i da u svim tim patnjama nešto nauči i da shvati tko je na njegovoj strani, a tko protiv njega. Skupi se čovjeku ponekad puno toga u životu i čudi se sam sebi koliko toga može izdržati.

Mario Žuvela