prtscr

Njoki su svima jeda od omiljenih vrsta paste. Idu odlično sa raznim sosevima, a neko voli i da ih samo proprži i služi kao prilog glavnom jelu.

Sastojci:

250 g griza

1 l mlijeka

100 g maslaca

2 žumanca

100 g naribanog parmezana

40 g tvrdog sira

so

prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1. U lonac staviti mlijeko, maslac, so i prstohvat muškatnog oraščića.
  2. Kada mlijeko prokuha miješajući kašikom dodavati griz te kuhati dok se ne zgusne.
  3. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žumanca. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
  4. Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati veknu. Isto ponoviti i s drugom polovicom.
  5. Pladanj s veknom staviti na 20 minuta u frižider. Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetar.
  6. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom. Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni.
  7. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.