prtscr

Oh, koliko se polemika vodi o odnosu muškarca i žene, o pravima i odgovornostima, o tome ko kome daje više i prima …

​Mnoge žene čitav život pate zbog toga da ih ne razumiju, ne cijene, ne pokazuju brigu, a muškarci se iznenađuju – u čemu je problem? Šta joj vječito nedostaje?

Tako, nerazumljivi moji, objasniću vam sve kako jeste …

Dragi moji muškarci, željela bih u ovom životu da vas zamolim samo jedno: budite muškarci!

Zaboravite na nedavni bunt feminizma – nosite ženama torbe, platite za njih u kafiću, otvarajte im vrata, štitite ih, pobrinite se za njihove probleme. Možda ćete shvatiti zašto sve ovo, i zašto baš vi, kada se hiljadeti put vratite kući, i tamo je sve ugodno, vaši peškiri različitih boja postavljeni u kupatilu, zdjela sa večerom na stolu.

A možda kad vam sve isklizne iz ruku – posao, biznis, prijatelji, a ona vaša dobra,   bude pored svakodnevno – ljubi ruke, sklupča se pored vaših noga i govori vam da ste najbolji. A možda kada vidite koliko je zdravlja i nerava izgubila, noseći ispod srca vaše dijete, ili kada nakon 12-16-20 sati porođajnih bolova, ona vam daruje dijete.

Budite dobri prema njoj

Prestanite da je nervirate svojom gordošću, muškom logikom, snagom karaktera. Zovite je. Pogotovo kada ste se posvađali, zovite je. Kada biste samo vidjeli kako gorko plače nakon što ste bacili slušalicu, zalupili vrata. Ne, ne plače tako lijepo, kao u filmovima, u jastuk i tiho. Ona rida, razmazuje suze po nelijepom, otečenom, crvenom licu. Može se čuti na ulici i u susjednom stanu. Ona  vrišti od bola kojega ste joj nanijeli.

Zovite je, vratite se, dođite. Nosite je na rukama i izvadite iz te tuge, kao iz vatre u požaru.

Ne vrištite, ne vrijeđajte

Ubijate je riječima. Nju, dobru, nježnu, istinsku. Ona postaje ljuta, okrutna i osvetoljubiva, jednostavno zato što ste joj jednom bacili u lice “Kučka”. Hiljadu puta ste žalili zbog rečenog, učinjenog, u srcu bačenog. Ali trenutak je već prošao. Dio nje je već umro, jer ne možete ni da zamislite koliko je nepodnošljivo bolno čuti ružne riječi od najvoljenijeg i najbližeg.

Pomirićete se kasnije, samo ona ipak neće zaboraviti. Neće vas podsjećati, ali će sama mnogo puta vrtiti vaše riječi po glavi, plakati sama, rezati svoje srce na male komadiće. A onda ćete se vi dragi muškarci, čuditi otkud u njoj toliko cinizma i ravnodušnosti. Ona ih iz ožiljaka na srcu crpi i plete. Ožiljaka, koje ste vi tamo ostavili.

 

Budite ljubomorni na nju

Strasno, nasilno, strastveno. Udarajte pesnicama po zidovima, lupajte nogama, srušite sve oko sebe. Samo joj nikad ne govorite da je kriva za to. Ne korite je, ne krivite je.

Bolje neka taj “jarac što je gledao na nju” bude loš po svemu. A ona   neka ostane za vas sveta. Vjerujte, ako želi da vas prevari, ona će vas prevariti, a vi nećete ni znati.

Ali, ako ste obratili pažnju, ona je to učinila namjerno. Samo da joj pokažete da ste ljubomorni, znači da je volite, cijenite i plašite se da je ne izgubite. Znači, ona sumnja u sebe, u vaša osjećanja. Stoga, se plaši za vaše “mi”. Govorite joj češće o tome. Govorite da je ona za vas sve, da vam je sa njom, kao u raju. Neka to i bude mala pretvara, ali govorite! Ako je odjednom sjutra ne bude. Pošto je nekada neće biti. Jer svih nas nekada neće biti. Život, je tako kratak, tako nepredvidljiv, može se završiti u trenutku. Tako, ako je ne bude sjutra, nikada više nećete imati priliku da joj o svemu tome kažete. Govorite, govorite.

Obećajte, ne žalite obećanja, ne plašite se da ih nećete ispuniti 

Ona je tako srećna kada sasluša obećanja, kada sanja, nada se nečemu veoma dobrom. U tom trenutku je tako lijepa, prava ona … Zar to nije zaslužila?

Da, čak i ako se rastanete sutra, zar nisu vrijedili tih petnaest minuta, kada ste ležali u zagrljaju i sanjali o svojoj prelijepoj budućnosti! Vrijedili su! Svaki sekund je vrijedan! Zato što je tako malo u našim životima tih sekundi. A mi još i ograničavamo sebe. Mi odmjeramo, proračunavamo, razmišljamo, mi smo prokleti idioti, gradimo odnose! Odnose treba jednostavno živjeti! Samo voljeti, prihvatati, govoriti. Govoriti šta misliš baš tada, toga trenutka.

Prevod teksta: http://www.cluber.com.ua/lifestyle/lichnaya-zhizn/2017/03/devushke-kotoraya-napisala-eti-zolotyie-slova-nuzhno-postavit-pamyatnik-pri-zhizni/

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com