Složenac od krompira, jaja, kobasica i vrhnja u osamdesetim godinama prošlog stoljeća često se pripremalo u većem dijelu regije, a posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Niko ne zna zašto se složenac od ploški krompira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krompir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod ovim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.
Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krompiru koji se peče u vrhnju i siru, ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette koji se priprema od krompira, luka, slanine i sira reblochon.
Prisjetili smo se starog favorit koji se tako lako priprema, a kojeg će voljeti i nove generacije.
Sastojci za francuski krompir:
1 kg krompira
5 kuhanih jaja
2 para kobasica po želji
750 ml kiselog vrhnja
sol i papar po želji
biljno ulje
Priprema:
1. Skuhajte krompir, ogulite ga i narežite na tanke ploške.
2. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće.
3. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krompira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite.
4. Preko svega prelijte kiselo vrhnje.
5. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira.
6. Stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
7. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!