Treniraju li roditelji strogoću na starijoj djeci

Kada se rodi drugo dijete roditelji postaju popustljiviji i mlađoj djeci tada je dopušteno puno više slobode, jer roditeljima očito dosadi stalno treniranje strogoće

834
Foto: avaz

Najnovija istraživanja pokazala su da roditelji na prvorođenoj djeci treniraju strogoću i vježbaju autoritet, dok su prema mlađoj djeci znatno popustljiviji i tolerantniji.

Kada se rodi drugo dijete roditelji postaju popustljiviji i mlađoj djeci tada je dopušteno puno više slobode, jer roditeljima očito dosadi stalno treniranje strogoće.

Iz toga proizlazi, tvrde stručnjaci, da će drugo, treće ili četvrto dijete u porodici imati veće šanse da kasnije tokom života ode krivim putem. Profesori s Univerziteta Maryland proučavali su rezultate američkog zavoda za statistiku da bi došli do saznanja kako poredak rođenja utječe na životni put.

Rezultati su pokazali da se prvorođena djeca općenito ponašaju bolje i rjeđe upadaju u nevolje u tinejdžerskim godinama. Drugorođena ili trećerođena djeca su pak jako dobro uvježbana za “izigravanje sistema” jer su vidjela kako se roditelji odnose prema njihovoj starijoj braći i sestrama pa jako dobro znaju kako omekšati roditeljsko srce.