Domaće pecivo kao iz pekare: Savršeno hrskavi kroasani

Poslužite za doručak ili uz kafu

636
Foto: kuharica/avaz

Ovi ukusni kroasani su idealni za doručak i poslužite ih uz čaj, bijelu kafu ili jogurt.

Sastojci:
800 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca za kolače
450 ml mlijeka
1 jaje
1 žumance
1 kašičica šećera
3 kašike ulja
1 kašičica soli
250 g maslaca
1 jaje za premazivanje
nadjev za kroasane po želji

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kockicu svježeg kvasca za kolače, dodajte brašno, jaje, žumance, so, šećer i ulje.
  2. Sastojke dobro promiješajte i izradite glatko tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.
  3. Tijesto za kroasane lagano izvadite iz posude i razvaljajte na debljinu 1cm.
  4. Po površini naribajte maslac (ili namažite nožem), a zatim tijesto za kroasane savijte u roladu.
  5. Roladu podijelite na pet dijelova i ostavite još oko 20 minuta na toplom mjestu. Svaki dio razvaljajte u okrugli oblik i izrežite u 8 trokuta. Na širu stranu svakog trokuta stavite kašičicu nadjeva za kroasane (pekmez, čokoladni namaz, sirni namaz…) i zamotajte ga u kroasan.
  6. Kroasane slažite u uljem namazan ili papirom za pečenje obložen lim za pečenje. Ostavite na toplom oko 30 minuta.
  7. Pećnicu ugrijte na 200 stepeni.
  8. Prije pečenja kroasana razmutite jaje i premažite svaki kroasan te pecite 15 minuta.