Slatko-ljuta pileća krilca i bataci s grilanom palentom

476
Kuharica

Sve je u marinadi. Nema boljeg osjećaja nego kada vam se usnice počnu lijepiti od aromatičnog umaka (sa, naprimjer, medom) u koji je piletina omotana. Imamo nešto i za ljubitelje ljutog, zato nakon isprobanih recepata pripremite čašu dobro osvježavajućeg napitka.

Sastojci:

8-10 pilećih krilca

kašika meda

dvije kašike sojina umaka

tri kašike maslinovog ulja

pola kašičice mljevene ljute paprike

krupna so

Za palentu:

šoljica kukuruzne krupice ili brašna

tri šoljice vode

tri kašike maslaca

so

300 g koprive

1/2 šoljice svježeg sira

Priprema:

  1. Od svih sastojaka napravite marinadu pa njome dobro obložite krilca. Pustite da u marinadi odstoje preko noći. Sutradan više puta okrenite i izvadite iz frižidera barem jedan sat prije pečenja.
  2. Palentu pripremite dan ranije.
  3. Lišće koprive blanširajte u vreloj slanoj vodi. Ocijedite i usitnite nožem. U vodi s maslacem kuhajte krupicu, stalno miješajući. Kuhajte dok se smjesa sasvim ne zgusne, četrdesetak minuta. Pri kraju dodajte koprivu i pola šoljice svježeg sira.
  4. Izlijte palentu u širok, plići kalup ili lim pa pustite da se ohladi preko noći. Sutradan, prije pečenja, narežite je na komade željene veličine i oblika. Ovlaš ih premažite maslinovim uljem i zapecite na graill tavi ili na rešetki roštilja.