Marie Curie: Fascinantni život prve dobitnice Nobelove nagrade

Prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu

1085

Životna priča poljske hemičarke i fizičarke Marie Curie inspiracija je generacijama žena koje se i danas bore za svoje mjesto u „muškom svijetu“

Rođena 1867. godine u Varšavi- Maria Sklodowska koju svijet pamti kao Marie Curie, prva je žena koja je osvojila Nobelovu nagradu.

Marie dolazi iz skromne obitelji srednje klase koja je cijenila obrazovanje. Njezin otac bio je profesor matematike i fizike sve dok nije dobio otkaz zbog svojih pro-poljskih političkih uvjerenja, a majka ravnateljica ženskog internata. Ona je napustila svoje radno mjesto kada je rodila Marie, a 10 godina kasnije oboljela je od tuberkuloze i umrla.

Iste godine malena Marie krenula je u internat, a zatim upisala žensku gimnaziju koju je završila s odličnim uspjehom. Želja za daljnjim obrazovanjem tinjala je u djevojci kojoj je otac usadio ljubav prema fizici i matematici, ali u to vrijeme više obrazovanje u redovnim institucijama bilo je rezervirano isključivo za muškarce.

To je bio rezultat patrijarhalnih i političkih prilika u zemlji, ali Marie je svoje mjesto pronašla na sveučilištu Latajqcy, patriotskoj instituciji koja je u tajnosti obrazovala Poljake i Poljakinje.

SLOMLJENO SRCE I SNOVI O SORBONNI

Sanjala je o odlasku u Pariz i upisu na prestižnu Sorbonnu. Odlučna u namjeri da ostvari svoje snove, napravila je dogovor sa sestrom Bronislawom. Financijski će je pomagati tijekom studija medicine, a Bronislawa će joj nakon diplome uzvratiti uslugu.

Marie se zaposlila kao guvernanta i privatna učiteljica kod obitelji Zorawski te slala novac sestri. Ovaj posao donio joj je i prvu veliku romansu koja je završila nesretno. Zaljubila se u Kazimierza Zorawskog, sina svojih poslodavaca koji nisu mogli prihvatiti njegovu vezu sa siromašnom guvernantom.

Zaljubljeni par želio je ozakoniti vezu, ali njihova ljubav posustala je pred pritiscima. Marie se naposljetku preselila u Pariz i upisala studij fizike, hemije i matematike na Sorbonni.

61291998mariecuriepierrecurie

PIERRE CURIE – PARTNER KAKVOG JE ODUVIJEK TRAŽILA

Uslijedile su godine teškog života, odricanja i gladi, ali odlučna Poljakinja nije posustajala u svojoj namjeri da diplomira. Znanstvenu karijeru započela je 1894. godine istraživanjem magnetskih svojstava čelika, a iste godine u njezin život ulazi fizičar Pierre Curie.

Trebala je laboratorij u kojem bi mogla izvoditi pokuse, a on joj je ponudio mjesto u svom malenom laboratoriju.

Prijateljstvo temeljeno na zajedničkoj strasti prema znanosti polako je preraslo u ljubav, ali Marie je odbila prvu prosidbu svog kolege jer je vjerovala da će se vratiti u Poljsku i tamo nastaviti znanstveni rad. Pierre je bio spreman preseliti se s njom u drugu zemlju i raditi kao profesor francuskog jezika, ali sudbina je za njih imala drugačiji plan.

61291999mariecuriepierrecurie

Naime, Marie nije mogla dobiti mjesto na sveučilištu u Krakowu zato što je bila – žena. Tada ju je Pierre ohrabrio da se vrati uz Pariz i tamo završi doktorat. Par se vjenčao 1895. godine, a na skromnoj ceremoniji. Marie je umjesto vjenčanice nosila tamno plavu haljinu koju je poslije godinama koristila kao opravu za rad u laboratoriju.