Haris Hodžić: Porodična tradicija frizerskog salona “As”

1657
Haris Hodžić

Porodična tradicija frizerskog salona “As”.

Hasib Hodžić, osnivač frizerskog salona AS, je sigurno jedan od najkvalifikovanijih i najnagrađivanijih frizera Jugoslavije.

Tokom svoje dugodišnje karijere zasluženo je dobio neke od najvećih svjetskih nagrada u domenu frizerskog djelovanja. Zanat je završio 1963.godine u Sarajevu, gdje je tri godine kasnije počeo ostvarivati i prva iskustva u salonu „Kod Skake“ na Baščaršiji.

1970. godine prelazi u Frizersku zadrugu, a četiri godine kasnije osvaja titulu šampiona BiH, koju ponovno dobija 1976. godine. Za vrijeme Hodžićevog djelovanja na takmičarskoj sceni rijetka su priznanja koja se ne nalaze u njegovoj kolekciji, a svako učešće na takmičenju okrunjeno je nekom prestižnom nagradom.

1977. godine kao prvi predstavnik Jugoslavije osvaja Zlatnu medalju na takmičenju u Beču, a 1978. Hasib Hodžić nosi titulu vicešampiona Jugoslavije. Za kvalitet svog rada Hasib je nagrađen i Spomen plaketom grada Sarajeva, te Zlatnom plaketom saveza Jugoslavije.

Bio je predsjednik Udruženja samostalnih zanatlija KS-a, te predsjednik Saveza frizera BiH. Također je bio član OAI-a i CIC-a, a zatim OMC-a – Svjetske organizacije frizera. Po završetku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hasib je 1982. godine otvorio prvu frizersku radnju „AS“.

Hasib Hodžić i Haris Hodžić

U zadnjih desetak godina porodičnu tradiciju frizerskog salona nakon svog oca, maestra makaza, uspješno nastavlja stariji sin Haris.

Haris je srednju školu završio 1988. godine. U toku školovanja je tri puta ponio titulu omladinskog šampiona BiH i vicešampiona Jugoslavije.

1990. godine Haris osvaja i četvrto mjesto na državnom takmičenju, te nagradu za moderno šišanje i feniranje, a ujedno je bio i najmlađi takmičar koji je nagrađen. Godinu poslije osvaja peto mjesto na otvorenom prvenstvu Sarajeva, čime prestaje sa takmičenjima.

1991. godine odlazi u London, gdje trinaest godina radi u eminentnim salonima i mnogo vremena ulaže u edukaciju. 2004. godine Haris se vraća u rodno Sarajevo gdje nastavlja s porodičnom tradicijom u frizerskom salonu “AS”.

Haris Hodžić je organizator mnogobrojnih edukativnih revija diljem BiH s ciljem prenošenja novih frizerskih trendova u bh. salone.

Po uzoru na velike frizerske evente, Haris 2007. godine organizuje prvi frizerski spektakl „Sarajevo Hair Show”, koji je dobio titulu najkvalitetnijeg događaja ove vrste u našoj zemlji. Zbog velikog interesovanja organizator odlučuje da Hair Show nastavi tradiciju, tako da se i druga manifestacija održava 2008. godine sa još većim interesovanjem publike i učesnika.

Salon „AS“ je opremljen najmodernijom frizerskom opremom, a u radu se koriste isključivo najkvalitetniji preparati za kosu svjetskih brandova.

Ljubazno osoblje će učiniti sve da se osjećate ugodno i zadovoljno.

Mi kreiramo Vaš stil! Frizerski salon “AS”!

Kontakt :

Tel : 033 / 644 –195

Haris Hodžić i team salona “AS”