Majka donirala dva organa da spasi život svome sinu

"Drago mi je da sam mogla biti donor, da nisam, mogao je umrijeti. Joe se čudesno oporavlja, narastao je i pun je energije. Ne biste ga prepoznali"

4206
N1/Youtube

Posvećena majka donirala je dva organa kako bi spasila život svom četverogodišnjem sinu.

Sarah Lamont iz Ballymena u Sjevernoj Irskoj donirala je svom malom sinu, Joeu, dio jetre, a samo nekoliko mjeseci kasnije i bubreg.

Dječaku su prije prvog rođendana dijagnosticirane dvije agresivne bolesti – policistična bolest bubrega i bolest jetre. Liječnici su bili zabrinuti da Joe neće preživjeti jer su mu bubrezi bili toliko uvećani da su ispunjavali cijeli abdomen. Zbog toga su mu bubrezi uklonjeni samo nekoliko dana nakon rođenja, i od tad je bio na dijalizi.

Njegova majka uzela je stvar u svoje ruke i odlučila mu darovati bubreg.

“Čekali smo da nas pozovu, ali nikad nisu. Tada sam pomislila, ako mogu dati dio jetre, a Joe može primiti bubreg – zašto ne bih mogla dati oboje?”, rekla je za Barcroft TV.

U januaru 2017., Lamont je donirala dio jetre, a samo sedam mjeseci kasnije izvedena je i transplantacija bubrega, piše Independent. Kirurzi su uzeli bubreg od majke, a potom je presađen njenom sinu koji se nalazio u drugoj, dječjoj bolnici u Birminghamu.

Sada, nekoliko mjeseci nakon transplantacije Joe zdraviji nego ikad, a prvi put u životu bio je i na plivanju. Iako će cijeli svoj život morati koristiti lijekove, Lamont kaže kako se kvaliteta njegovog života poboljšala za 100 posto.

“Drago mi je da sam mogla biti donor, da nisam, mogao je umrijeti. Joe se čudesno oporavlja, narastao je i pun je energije. Ne biste ga prepoznali”, kaže majka.