Ove ti stvari majka nikad nije priznala…

Pokažite majci da je volite. Nikad to neće čuti previše puta...

1680
prtscr

Majčinska iskustva prkose svim logičnim objašnjenima i razumijevanju.

One će sve uraditi da njihovo čedo ne iskusi nikakvu bol, pa iz tog razloga sigurno ni vama majka nikada nije priznala ovih deset stvari:

Zbog vas je mnogo plakala

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je kad vas je rodila. Plakala je kad vas je prvi put uzela u ruke. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Plakala je jer vas je toliko voljela. Osjećala je vaš bol i sreću, dijelila ih je s vama, primjećivali vi to ili ne.

I ona je htjela to posljednje parče torte

Ali, kad je vas vidjela s tim velikim očima kako se oblizujete, nije mogla da ga pojede. Znala je da će biti sretnija kad vidi vaš pun stomak nego svoj.

Boljelo ju je

Kad ste je vukli za kosu, boljelo ju je. Kad ste je grebali oštrim noktićima poput žileta, boljelo ju je. Kad ste sisali, boljelo ju je. Kad ste je šutirali u rebra još u stomaku, boljelo ju je. Boljelo ju je kad ste dolazili na svijet. Strašno je boljelo. Ali je vrijedilo.

Uvijek se plašila

Još od trenutka kad je otkrila da je trudna, uradila je sve što je u njenoj moći da vas zaštiti. Bila je vaša mama medvjed. Ona je ta koja je željela da kaže “ne” malenoj komšinici koja je htjela da vas drži, jer je mislila da ni kod koga niste sigurni kao kod nje. Srce joj je preskočilo kad ste napravili prve korake. Ostajala je budna do pola noći da se uvjeri da ste sigurno stigli kući. A onda je ustala rano da vas isprati u školu. Za svaku ogrebotinu i povredu bila je uz vas. Za svaku vašu noćnu moru, zubobolju i temperaturu, bila je uz vas. Bila je tu da bi sve bilo u redu.

Zna da nije savršena

Majka je vlastiti najstrožiji kritičar. Zna svoje mane i ponekad sebe mrzi zbog njih. Najteže joj je kada se radi o vama. Željela je da bude savršena, da ništa ne uradi pogrešno, ali ona je čovjek i pravi greške. Vjerojatno još uvijek pokušava sebi da oprosti za njih. Sve bi dala da može da se vrati u prošlost i to ispravi, zato budite pažljivi prema njoj – uradila je onako kako je najbolje umjela.

Gledala vas je dok spavate

Bilo je noći kada je ona bila budna do 3 ujutro i molila se da konačno zaspite. Jedva je držala otvorene oči dok vam je pjevala uspavanku. Kad ste konačno zaspali, sav njen umor je nestao i više joj se ne spava. Samo joj se gleda vaše savršeno, nježno, malo lice i osjeća više ljubavi nego što je mislila da na svijetu postoji.

Nosila vas je duže od 9 mjeseci

Morala je. Pa je to i uradila. Naučila je da vas nosi dok čisti. Naučila je da vas drži dok jede, dok spava, dok spavate. To je ponekad bio jedini način. Ruke su joj bile umorne, leđa su je boljela, ali vas je držala i tom ukočenom rukom, jer je željela da vam bude blizu. Mazila vas je, voljela, ljubila, igrala se s vama. Osjećali ste sigurnost u njenim rukama. Bili ste sretni u njenim rukama. Znali ste da ste voljeni u njenim rukama – i zato vas je nosila, dokle god vam je to bilo potrebno.

Za svaku vašu suzu srce joj se slomilo

Nije bilo tužnog zvuka kao kad ste vi plakali ili ogromnih suza koje su se kotrljale niz vaše lice. Učinila je sve što je u njenoj moći da zaustavi vaš plač, a kada nije mogla, srce joj se raspalo na milion dijelova.

Stavila vas je na prvo mjesto

Bilo je dana kada nije jela, nije se kupala, nije spavala. Vaše potrebe su uvijek bile ispred njenih. Po cijeli dan je radila ono što vama treba, a kad bi vi uvečer zaspali, nije više imala snage da uradi nešto za sebe. Sljedećeg dana sve se ponavljalo. Zato što ste joj sve na svijetu.

I opet bi sve uradila isto

Biti majka je jedna od najtežih uloga u životu svake žene, koja vas ponekad vodi do vaših krajnjih granica. Plačete, povrijeđeni ste, pokušavate, ne uspijevate, pobjeđujete, učite… Ali, osjećate toliko radosti i ljubavi, da bi majke uprkos bolu, dugim noćima i ranim jutrima, ponovo sve isto uradile. Vi vrijedite toliko svojoj majci. I još više, piše Kutaknet.com.

Zato, kada je sljedeći put vidite, recite svojoj majci hvala. Pokažite joj da je volite. Nikad to neće čuti previše puta.