Druga strana priče: Kako izgleda brak bez seksa?

1060
Foto: Guliver/Thinkstock

Claire i John upoznali su se prije 20 godina na poslu. Između njih rodila se instantna privlačnost. Njihov seksualni život bio je vrlo strastven i aktivan. Ubrzo su se oženili i dobili sina. Međutim, kao i kod mnogih drugih parova, strast je naposljetku nestala i seks je – prestao. Kako njihov brak sada izgleda saznajte u nastavku.

Smiješno je kada se sjetim ranih dana svoje veze s Johnom i shvatim koliko nam je seks tada bio važan. Teško je zamisliti da smo to uopće bili mi. Kada smo se upoznali na poslu, dogodila se instantna fizička privlačnost između mene i Johna. Uvijek se šalim kako sam prije njegovog lijepog lica primijetila njegovu lijepu stražnjicu u Levisicama. Prvih deset godina naš seksualni život bio je aktivan, pustolovan, a seks je bio ‘ljepilo’ koje nas je držalo zajedno.

Devetnaest godina nakon što smo izgovorili sudbonosno ‘da’, drago mi je što mogu reći da je naš brak jak i sretan. Naravno, bilo je par prepreka na putu. Moja postporođajna depresija nakon rođenja našeg sina Alexa. Johnova kriza srednjih godina nakon što je proglašen viškom pa je dobio otkaz. Ali uspjeli smo ostati par pun ljubavi i odanosti.

Međutim, nismo imali seksualni odnos od 2008. godine. Još uvijek svake večeri dijelimo veliki krevet u našem domu u Yorkshireu. Ljubimo se, mazimo i imamu taktilnu, nježnu fizičku vezu, ali prošlo je 10 godina otkako smo vodili ljubav.

U čemu je problem? Kako se nosim sa spoznajom da je u 56. godini seks iza mene? Da svom suprugu više nisam fizički privlačna?

SLABLJENJE LIBIDA

Istina je da ne mogu biti sretnija zbog naše situacije, a isto vrijedi i za Johna. Ne osjećam se odbačeno zato što je moj libido, baš kao i njegov – oslabio.

Seks više nije način na koji se volimo, nije dio našeg odnosa i to je sasvim u redu zato što se oboje zbog toga osjećamo jednako.

Bila bih zabrinuta za svoj brak da više nismo nježni jedno prema drugome na druge načine, ali jesmo i uvijek smo bili otvoreni jedno prema drugome po pitanju naših osjećaja.

“U čemu je problem? Kako se nosim sa spoznajom da je u 56. godini seks iza mene?”

Seks me prestao zanimati kada sam ušla u menopauzu, a to nije netipično. Seks je postao neugodan, a naposljetku i nepoželjan.

Ispričala sam Johnu kako se osjećam i rekao je da razumije. U tom trenutku on je dobio otkaz pa je preispitivao samog sebe pa mu seks i nije bio na mislima. Mislila sad da će se moj libido vratiti nakon menopauze, ali nije. ‘Što ako se nikada ne vrati’, upitala sam Johna jedne večeri u krevetu.

‘Nije to ništa zbog čega bismo trebali biti zabrinuti. U pedesetima smo, fit smo, zdravi i još uvijek smo zaljubljeni. Ne vidim ništa pozitivno u tome da budemo zabrinuti zbog seksa, ako ga ni jedno od nas više ne zanima’, odgovorio mi je.

NOVA FAZA U VEZI

Njegov odgovor je bio logičan i ohrabrujuć. Naš brak bi bio u nevolji da jedno od nas još uvijek ima potrebu za strastvenim trenucima na dnevnoj bazi, ali oboje smo sa zadovoljstvom krenuli u novu fazu naše veze.

Možda ovo zvuči previše lako, ali oduvijek sam se osjećala sigurno u svom braku. Sretni smo jer smo oduvijek lako i otvoreno razgovarali o o svemu što nas muči i imamo zajedničke interese.

Na početku veze vodili bismo ljubav do zore. Danas radije navučemo svoje čizme, uputimo se u dugačku šetnju i ručak u lokalnom pubu ili za vikend odletimo u Pariz ili Budimpeštu. Oboje volimo kuhati i brinuti se o kući. Provodimo vrijeme sa svojim sinom i sanjamo o kupovini imanja u Francuskoj koje ćemo sami renovirati.

Imamo planove i snove, ali ne treba nam seks da bismo ih ostvarili. Trebamo osjećaj blistkosti koji proizlazi iz dijeljenja kreveta, večernje maženje na kauču, držanje za ruke tijekom šetnje.