Teško je biti majka, a još teže ne biti

Vi ste najveći HEROJI ovog društva.Vi koje podižete kredite, prodajete porodični nakit, posuđujete novac da biste postale majke.Vi koje svaku noć legnete  u svoj krevet sa istom molitvom na usnama, koje se nikada niste prestale nadati ni kada svi drugi jesu ...

1593

Teško je biti majka!

To je posao, zadatak, služba, zanimanje za koje se ne završava fakultet.

Ne postoji vrijeme kada je najbolje biti majka, postoji samo vrijeme koje se provede dok se ne  postane majka.

To je funkcija za koju se danas u 21. stoljeću bori svaka treća žena na našim prostorima.

Tačno je i to da je nekada na ovim prostorima to bila borba samo žene, danas je to zajednička borba oba partnera. I da, u tom pogledu napredujemo.

Napredujemo i u broju  abortusa ( registrovanih) i broju kupljenih tableta za “dan poslije” i u broju ostavljene djece. Ali ovo nije priča o njima.

Ovo je priča za sve one žene koje su ostavile malo bogatstvo na kupovini testa za utvrđivanje trudnoće i koje su svaki zalile suzama jer je bio negativan.

Za sve one koje su oplakale svaku menstruaciju koja je zakasnila. Prvo od sreće, onda od tuge jer je stigla. Ovo je priča za sve one koje su izgubile svoju bebu prije nego su je i osjetile u svojoj utrobi, za one koje su je izgubile kada su trebale da rode, za sve one koje su “hodale” po cijelom Svijetu da nađu sebi lijeka i da ispune najveću želju, za  one koje su svoje jedino dijete, koje imaju,  lagale dok nije naraslo, jer mu nisu znale  objasniti  zašto nema brata ili sestru, za sve one koje su usvojile dijete koje je neko ostavio, nije htio, nije znao, imao…

Vi ste najveći HEROJI ovog društva.Vi koje podižete kredite, prodajete porodični nakit, posuđujete novac da biste postale majke.Vi koje svaku noć legnete  u svoj krevet sa istom molitvom na usnama, koje se nikada niste prestale nadati ni kada svi drugi jesu. Vi koje ste odlučile da se borite za svoje klupko sreće i kada su, oni koji su trebali da se bore sa vama, digli ruke od vas i tu sreću potražili na drugoj strani. Vi koje i pored svega što ste prošle i prolazite vjerujete u čuda. Vi koje primate injekcije i smijete se.Vi koje volite svu tuđu djecu kao da su vaša i niko ne vidi vašu borbu koju vodite u sebi.

VI STE NAJVEĆI BORCI.

Tako i treba!!! To je jedina stvar za koju se vrijedi boriti, to je jedina borba koja ima smisla, jedino trošenje koje ima svrhu, jedina bol koja donosi sreću. Borite se jače, glasnije i više. Borite se i ne stidite se svoje borbe. Teško je biti majka, a još teže ne biti.

Autor: Selma Hadžimusić-Karić