Otkrivena misterija kovrdžave kose

Misterija koja je bila neobjašnjena do danas konačno otkriva zašto se neka kosa kovrdža, a neka ne

1073
Foto: avaz

Kovrdžava kosa, za razliku od ravne, ima određene karakteristike koje su bile teško razumljive čak i nauci. Naime, struktura folikula vlasi koje pripada kovrdžavoj i ravnoj vlasi se razlikuju. Ukoliko ste ponosni vlasnik naučne nedoumice zvane kovrdžava kosa, misterija je konačno riješena.

Nauku je dugo mučilo pitanje šta je to što lomi vlas i stvara kovrdže. U pitanju su gravitacija, tekstura i oblik folikula, kako su pokazale studije.

Do ovog otkrića je došlo sasvim spontano. Naime, grupa inženjera je pokušavala da napravi materijal koji se dobro savija, ali je istovremeno i čvrst. Fleksibilnost i izdržljivost su tražili u prirodnim izvorima. Proučavajući paukove niti, niti morskog krastavca i ljudsku kosu, sasvim slučajno su otkrili zašto je kosa kovrdžava.

Misterija koja je bila neobjašnjena do danas konačno otkriva zašto se neka kosa kovrdža, a neka ne.

Asimetrični folikuli su direktno odgovorni za vlas koja se kovrdža, dok simetrični folikuli ravnaju kosu. Što je duža kovrdžava kosa, to je njena struktura sve složenija, piše u studiji objavljenoj u Američkom društvu fizičara. Iako ravna kosa slijedi tok svog folikula i kreće se linearno, pravolinijski, kovrdžava kosa može da se zakrivljuje na obje strane, kao i da se obmotava sama oko sebe.

Ova gotovo jedinstvena misterija je također otkrila da kovrdžava kosa slabije podnosi toplotu te da lakše gori. Naime, ravna vlas bolje sprovodi toplotu te se ona ne zadržava na njenoj površini. Stoga ravna kosa sporije gori uslijed izloženosti vrućem vazduhu iz fena ili suncu.