
Znate li kakav je okus majčina mlijeka i koliko kalorija troši dojenje? Pronašli smo deset zapanjujućih informacija o majčinu mlijeku koje znaju tek rijetke žene.
- Proizvodnja majčina mlijeka troši 25 posto energije tijela. Za usporedbu, mozak troši tek 20 posto energije.
- Majčino mlijeko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju na tjelesne mjere prije trudnoće. Proizvodnjom majčina mlijeka tijelo troši oko 600 do 1000 kalorija svakoga dana.
- Sastav mlijeka mijenja se kako beba raste. Ispočetka je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog djeteta.
- Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu. No majčino mlijeko nema uvijek isti okus. On se mijenja ovisno o tome što je majka jela. Na ovaj način beba se priprema i za okuse krute hrane koju će uskoro početi jesti.
- Mlijeko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mlijeko, a broj varira od žene do žene.
- Beba isprazni oko 65 posto mlijeka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mlijeko.
- Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica. No jeste li znali da oko 75 posto žena proizvodi više mlijeka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nevezan je uz to je li žena dešnjakinja ili ljevakinja.
- Majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromjesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.
- Majčino je mlijeko unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. O majci i njezinoj prehrani ovise izgled, kakvoća te okus njezina mlijeka.
- Od majčina mlijeka može se napraviti čak i sir. Njujorški chef Richard Adams od mlijeka svoje supruge napravio je sir i poslužio ga u svojem restoranu. Rekao je da ima suptilan okus sa slatkim notama te da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.