Ne sprema se teško, a nije ni skupa. Ova ukusna poslastica predstavlja kombinaciju gotovih kora za pitu, biskvitnog tijesta i višanja, a prelivanje sirupom samo naglašava njenu sočnost da joj je jednostavno teško odoljeti.

Kada je jednom napravite i probate, uvijek ćete je praviti.

Potrebno je:

  • 9 gotovih tankih kora
  • 300 g višanja
  • 250 g šećera
  • 4 jaja
  • 50 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika griza
  • 1 jogurt (200 ml)
  • limun

Priprema:

Jaja umutiti mikserom sa šećerom (4 kašike)i praškom za pecivo, dodati griz, jogurt i zatim sipati ulje i sve lijepo izmiješati.

Prvu koru prostrite na sto pa je malo pouljite, zatim preko nje raširite drugu koru pa je namažite filom, preko nje i treću koru koju takođe namažemo filom i stavimo malo višanja.

Saviti ivice i uviti u rolnicu. Tako uraditi sa ostalim rolnicama. Ostatak fila premazati preko rolnica.

Peći na 180 stepeni oko 40 min.  Staviti u šerpu 200 g šećera dodati 150 ml vode, vanilin šećer i nasjeći kriške limuna skuhati sirup i prohladiti. Pitu isjeći i preliti vruću pitu sa hladnim sirupom.

Ostaviti da pita upije.