7 činjenica koje nove mame ne znaju o prvim danima majčinstva

707
Foto: Thinkstock

Bit će dana kada ćete kao nova mama provjeravati svoje dijete svakih pet sekundi

  1. Krvarit ćete nekoliko sedmica nakon poroda

Nakon poroda dolazi do krvarenja koje izgleda isto kao i ono tijekom menstrualnog ciklusa. To može potrajati nekoliko sedmica nakon poroda i tijekom tog vremena nosit ćete uloške. Riječ je o sasvim normalnom procesu, no svakako se obratite svom liječniku ako ste zabrinuti.

  1. Izgledat ćete trudno iako to više niste

Žensko tijelo nakon porođaja neće se odmah vratiti u ono stanje prije trudnoće. Vaš trbuh može nakon porođaja izgledati okruglo i natečeno, a to nije vezano samo uz težinu. Naime, potrebno je vremena kako bi se maternica stegnula.

  1. Dojenje nije intuitivno

Dojenje je nešto što ćete naučiti kroz praksu te nema baš puno veze s intuicijom. Princip pokušaja i pogreške bit će nezaobilazan tada, a dobro je savjetovati se s prijateljicama koje su već prošle kroz ovaj proces i s raznom literaturom. Također, nikako nemojte ignorirati bol ako ju osjetite.

  1. Shvatit ćete da je vaš život prije djeteta zauvijek završen

Postojat će jedan trenutak kada ćete u potpunosti shvatiti da se ne možete vratiti u prošlost i da je vaš život prije djeteta zauvijek završen. To shvaćanje bit će pomalo strahovito i iscrpljujuće jer se upuštate u potpuno novi život. No nemojte se sramiti ako se s vremena na vrijeme sjetite dobrih, starih dana.

  1. Ponekad ćete provjeravati dijete svakih pet sekundi

S druge strane, to da ste postali mama činit će se toliko nestvarnim da ćete jednostavno svaki budni trenutak koristiti kako biste ste uvjerili da je beba u redu. Zato ćete se vjerojatno svakih pet sekundi podsjećati na to da ste odgovorni za to malo čudo i provjeravati je li sve u redu.

  1. Nećete željeti izaći van iz kuće

Ne brinite, to je sasvim normalno jer ste nova mama. Naravno da ćete izaći van, ali nema potrebe za žurbom. Važno da je prvo stvorite rutinu unutar doma, da provodite vrijeme s bebom, da se osjećate ugodno i da uživate u udobnosti vlastitog doma.

  1. Pretraživat ćete internet zbog svake sitnice

Vaše dijete učinit će nešto čudno i vi ćete se odmah zabrinuti te ćete posegnuti za internetskom tražilicom kako biste saznali sve što možete u tom trenutku. Takvo pretraživanje obavljat ćete u svako doba dana i noći te zbog baš svake sitnice.