Prljavi ples: Skrivena poruka filma koju su rijetki primijetili

558

img

“Prljavi ples” ljudi uglavnom doživljavaju kao sladunjavi romantični film bez dubljeg značenja.

Upravo zato mnogi će se iznenaditi kada shvate da u sebi nosi važnu poruku zbog koje ga se lako može svrstati u kategoriju feminističkog filma.

S tim se slaže i scenaristica filma Eleanor Bergstein koja je danas ponosna na činjenicu da je ključni pokretač radnje “Prljavog plesa” – ilegalni pobačaj.

Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Eleanor Bergstein da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsjetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uslovima.

Bergstein je istraživala filmove koji se bave pobačajima i ustanovila da rijetko koji završava prekidom neželjene trudnoće.

Ispostavilo se da su radikalni feministički filmovi o neželjenim trudnoćama završili odlukom žene da zadrži dijete. U posljednjih 30 godina nije bilo legalnih pobačaja na filmu. Niko nije bio više iznenađen zbog toga nego ja. Mi smo ga stavili u svoj film i tako otvorili vrata, zaključila je Eleanor.