Prtscr

Nikada ne prebacujte na tuđa leđa odgovornost za ono što se dešava u vašem životu. Shvatam da je to veliko iskušenje, ali smilujte se na sebe. Samo u trenutku kada iznutra prihvatite tu odluku: “Ja sam autor svojih neuspjeha i kreator svojih uspjeha”, stičete snagu.

Prihvatite činjenicu da se prošlost ne može promijeniti, završila se. Pod našu vlast je samo naša budućnosti, koja direktno zavisi od toga šta sada radimo, u svakom datom trenutku, konkretnom minutu.

​Ne očekujte da će vam se budućnost osmjehnuti, radite tako da ona ne može da se ne osmjehne.

Oslobodite se iluzije da možete da mijenjate druge ljude. Podsvijesno, svi mi patimo od ove naivne zablude, i kao rezultat toga patimo u pravom smislu te riječi. Ljude samo mijenjaju okolnosti, sve ostalo je samo obmana percepcije. Dopustite im da budu različiti, i u jednom trenutku čak ćete početi da uživate zbog toga.

Ovo je tužna vijest, ali ne može se ništa povodom toga: mi nismo potrebni drugim. Slabim, umornim, onim koji pate, nesrećnim – mi nikome nismo potrebni. Ako se pretvaraju da stvari stoje drugačije, onda vas jednostavno vode u zabludu. Ne dajte se! Složite se sa apsolutnošću ovog pravila, udahnite, protresite se, i shvatićete da se nervirate ni zbog čega.

Sva naša dejstva će imati određene posljedice. I u suštini mi uvijek ne biramo to šta ćemo raditi, već to što će biti rezultat našeg djelovanja. Zato, prije nego što uradite neku glupost, dobro razmislite o njenim posledicama, i tada će gluposti u vašem životu biti mnogo manje.

Svaki normalan čovjek želi bezbjednu penziju, pri tom, što prije to bolje, a poželjno je baš sada, odmah. To je himera. A ne zato što bezbjedna penzija nije moguća, već zato što čovjek treba da radi. Osvijestite to i tada će vaš svakodnevni rad početi da vam donosi radost.

Svako od nas će umrijeti. To je neizbježno i to je medicinska činjenica. Može se zbog toga patiti i mučiti, a može se uložiti napor i ostaviti tu temu jednom za svagda. Ne živite tako, kao da ćete živeti vječno. I ne živite tako, kao da ćete umrijeti sutra. Osmislite oba ova tvrđenja, i naći ćete svoj sopstveni recept sretnog života.

Ako se pitate o smislu života, najvjerovatnije, to je samo depresija. Nije važan konkretan “smisao života”, već osjećaj da živite smisleno. Radite ono što unutra smatrate da je važno. Ne zaboravite da sebi govorite o tome. I ne jurite za uspjehom. Ako samo radite ono što osjećate da je važno, uspeh će juriti vas.

Ne gubite vrijeme i energiju na one, koji su ravnodušni prema vama, ili još gore od toga – na one koji vas ne vole. U ovom svijetu postoji veliki broj ljudi sa kojima se može proživjeti život u radosti. Samo ne treba biti zatvoren i podozriv. Vjerujte, bivajući otvoreni i dobri, ništa ne gubite.

Savjeti doktora Andreja Kurpatova