Probajte naše paprike punjene sirom

U zadnjih par godina paprike punjene sirom, ako ne nabavimo od poznanika iz Sandžaka kao njihov specjalitet, možemo kupiti i u malo većim marketima u Bosni i Hercegovini

1206

U zadnjih par godina paprike punjene sirom, ako ne nabavimo od poznanika iz Sandžaka kao njihov specjalitet, možemo kupiti i u malo većim marketima u Bosni i Hercegovini.

Kako svi pokušavamo da se zdravo hranimo i izbjegnemo sve one aditive koji se dodaju za duže trajanje proizvoda, a štetni su za naše zdravlje,  bilo bi interesantno da u kućnoj radinosti, pokušamo napraviti paprike punjene sirom za koje nam je porebno malo vremena, strpljenja, volje i slijedeće:

Za 2 tegle od 3 kg

1,5 kg sitne mesnate paprike, može i sitnija babura

1,5 kg mladog sira

3 l mlijeka

3 kašike soli

plastika za pritiskanje

Priprema
Paprike oprati i očistiti od peteljki i sjemena.
Sir izdrobiti  (najbolje je kad to uradite rukama, a u sir možete dodati začine po želji) i napunite paprike.
Kad ste to obavili, možete oprati ruke J napunite tegle paprikama poredajte ih uspravno, po malo ih sabijajući da bi bolje stajale kad omekšaju od soli i mlijeka.
Mlijeko skuhati i posoliti pa kad se malo ohladi preliti paprike. Tako nalivene tegle pokriti gazom i ostaviti nezatvorene na nekom čistom i hladnom mjestu.

Nakon 2 dana paprike prelitii sa još malo posoljeneog vrućeg mlijeka, jer će one u međuvremenu upiti jedan dio. Pustiti tegle da se ohlade i zatvoriti ih.

Čuvati na hladnom mjestu jer mlijeko može da se pokvari. Za jelo su spremne poslije mjesec dana.

Naša preporuka

Iskustvo iz ranijih eksperimenata govori da je sir bez dodavanja začina ipak bolji i paprike duže traju.