Istraživanja pokazala: Žene izdržljivije od muškaraca

754
Foto: N1/Pixabay/Ilustracija

Žene su izdržljivije od muškaraca – muškarci su fizički jači, ali su ženski mišići izdržljiviji, pokazuju naučna istraživanja.

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu “Primijenjena psihologija, ishrana i metabolizam” (Applied Physiology, Nutrition and Metabolism) pokazuje da su žene manje iscrpljene nakon prirodnih dinamičnih mišićnih vježbi nego muškarci slične dobi i sposobnosti.

“Već neko vrijeme znamo da se žene sporije umaraju nego muškarci tokom izometrijskih ispitivanja mišića – statičnih vježbi u kojima se zglobovi ne pomjeraju, poput držanja tegova”, ističe autor studije Brian Dalton.

Naučnici su provjerili ovo saznanje tokom dinamičnijih i praktičnih svakodnevnih pokreta i došli do odgovora – žene uvjerljivo nadmašuju muškarce.

Tokom studije, akteri su pod senzorom pomjerali noge što su brže mogli 200 puta. Potom se mjerila brzina, snaga i sila njihovih pokreta i aktivnosti mišića.

“Otkrili smo da se u početku muškarci pomjeraju brže i snažnije, ali i da se umaraju mnogo brže nego žene”, navodi Dalton.

Iako su proučavali samo jednu grupu mišića, naučnici vjeruju da bi do sličnih saznanja došli i sa drugim mišićima.

Ako se ikada bude održavao ultramaraton, žene će dominirati, navode naučnici.