DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa

Stvarno je moguće napraviti domaću Vegetu, bez MSG-a

15603

Ona doista miriše na tu mješavinu začina, ne primjeti se razlika.

Ovo se isplati svima onima koji imaju peć na drva – jer se povrće dugo suši. Ako pak imate dehidrator – još bolje.

Sastav:

– 3 srednje mrkve

– 2 srednja bijele mrkve

– 2-3 čehna bijelog luka

– pola manjeg crvenog luka

– 1 manja prasa

– šaka svježeg peršunovog lišća (može i više po želji)

– pola manjeg korijena celera

– 1 manji krompir

– kukuruzni škrob (gustin)

– so

Ako je povrće domaće, znate da je to zdravija verzija, ili ako imate pijacu u blizini pa na njoj nabavite svježe povrće.

Priprema:

Svo povrće oprati i nasjeckati na sitno, ne skroz sitno, ali na što se na manje komadiće nasjeckate – prije će se osušiti.
Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru.

Osušeno povrće treba ovako izgledati

Sušenje povrća

Povrće je potrebno sušiti od 10-12 sati, zavisno od rerene. Moguće je da bude suho nakon 6-7 sati, provjerite pod prstima.
Evo na što morate paziti zavisno od peći u kojoj ćete sušiti:

Peć na drva:

Ukoliko ložite peć i stalno je vruća – vrata držite stalno otvorena.
Ukoliko ćete povrće ostaviti u rerni preko noći dok peć nije jako vruća i dok se ne loži -vrata rerne ostavte polu zatvorena.
Provjeravate svakih par sati pa ćete vidjeti kada bude suho.

Peć na struju:

Peć upalite na 70C – ili eventualno malo višu, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izaći van. Kada se povrće već lagano osuši, smanjite temperatutu na 60C ili eventualno na 50C – zavisi o jačini rerne i sušite još sve dok pod prstima ne osjetite da je suho.

Vegeta je u originalu jako slana, čak preko 50% soli čini ovu mješavinu začin

Dehidrator za hranu:

Postoji normalna opcija sušenja i nju slijedite.

Kada je povrće suho, dodajte mu:

– 1 kašiku kukuruznog škroba (gustina – služi da se smjesa ne zgrudva)

– soli po želji

Povrće sa solju dodatno usitnite u blenderu ili u mlinu za kafu.