Kako odgojiti dijete bez kompleksa: 5 fraza koje roditelji trebaju zaboraviti jednom zauvijek!

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dijete u budućnosti postane neovisna i uspješna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može utjecati na psihu djeteta

730
Prtscr

Kad pričate sa svojim djetetom temeljito birajte riječi i shvaćajte ovo ozbiljno…

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dijete u budućnosti postane neovisna i uspješna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može utjecati na psihu djeteta, prenosi uspesnazena.com.

Zato, kada pričate sa svojim djetetom temeljito birajte riječi i shvaćajte ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas TOP 5 fraza, na koje roditelji trebaju zaboraviti jednom i zauvijek.

“KAD SAM BIO U TVOJIM GODINAMA, BIO SAM ODLIČAN UČENIK!”

Za svako dijete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos djeteta ka svijetu oko njega, i samom sebi. U frazi “Uvijek sam bio odličan učenik” dijete vidi konkurenciju. Djeca, koja često čuju ovakvu frazu, cijeli život u obitelji nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvidjeli da je dijete vrijedno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspjesima. Izuzetak ima mjesto, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se rijetko događa.

“NE VOLIM TE, KAD NISI DOBAR”

Nakon ove fraze dijete se može početi truditi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet djeteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živjeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

“TANJA NA POLUGODIŠTU IMA ZAKLJUČENO 5, A TI 4”

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takve usporedbe su vrlo bolno iskustvo za dijete. Djeca ga prenose u svoj odrasli život. Djetetu je vrlo neugodno kada ga uspoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve se osobe nastavljaju uspoređivati s drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod djeteta želju da postane boljim.

“NE SRAMOTI ME!”

Zbog ovakve fraze kod djeteta se počinje razvijati kompleks. Ono misli da je on sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Djeca žele pažnju, ali ne znaju što s njom raditi. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

“NE ŽELIM DA TE VIDIM I DA TE ČUJEM!”

Dijete koje čuje ovu frazu, živi s osjećajem krivnje pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg djeteta formiraju kompleksi. Govorite svom djetetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega.

I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.