Cvijeće u službi zdravlja

Mnoga naučna istraživanja potvrđuju da cvijeće utiče na pozitivno društveno ponašanje, potiče pozitivne emocije, te zadovoljstva uopšte i posjeduje ljekovita dejstva.

713

U svim civilizacijama i kulturama cvijeće se uzgaja već vjekovima.

Najčešće se koristi za ukrašavanje, međutim istina je da ono može uticati i na naše raspoloženje. Mnoga naučna istraživanja potvrđuju da cvijeće utiče na pozitivno društveno ponašanje, potiče pozitivne emocije, te zadovoljstva uopšte i posjeduje ljekovita dejstva. Energija biljaka pozitivno utiče na radnu klimu, ali i na atmosferu u vlastitom domu.

Boja biljaka također ima veliku ulogu pri odabiru cvijeća za neki prostor, pa tako npr. Crveno i žuto cvijeće unose živu atmosferu, potiču na rad i aktivnost,  ljubičasto i bijelo opušta, smiruje i utiče na uravnotežene međuljudske odnose.

Svoj životni ili radni prostor možete oplemeniti ljiljanima koji neutrališu negativna zračenja računara i televizora, bambus pozitivno utiče na kreativnost, dok kaktusi potiču prosperitet.

Ništa manju ulugu nema cvijeće ljekovitih biljaka kao što je lavanda koja opušta, podiže raspoloženje, ublažava smetnje pri disanju, miris lavande ublažava i glavobolju.

Ruža kao kraljica cvjeća osim estetskih ima i  ljekovita svojstva npr. “Bahove kapi” koje se dobijaju iz jednog od hiljade ružinih ljekovitih hibrida, ublažavaju anksioznost, napade panike, mucanje, problem sa snom i strahovima.

Cvijet hibiskusa posjeduje opojan miris, jarke boje i zbog svojih ljekovitih dejstava jako je popularan među aromaterapeutima. Hibiskus ublažava stres, poboljšava  emotivnu ravnotežu i smiruje, a esencijalno ulje hibiskusa koristi se za opuštajuću masažu mišića.