Zbogom stresu!

Postoji nekoliko jednostavnih koraka na putu ka rješavanju stresa dugoročno.

478
Foto: baseformula.com

„Udahni duboko i počni da brojiš do 10“! Koliko ste puta ovu rečenicu čuli od svojih prijatelja, a sve u namjeri da vas umire?

Sigurni smo da će vam ovaj savjet pomoći da se smirite u prvi tren, ali šta će se desiti sa vašim tijelom i organizmom nakon toga?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka na putu ka rješavanju stresa dugoročno.

1. Postanite svjesni da se poslovi završavaju jedan po jedan, a ne svi istovremeno

Posvetite se potpuno jednom poslu, uronite u njega potpuno. Završite ga u cjelosti kako biste nakon toga mogli da nastavite sa sljedećim zadatkom, bez vraćanja korak unazad da posložite kockice prethodno započetog posla.

2. Idealno ne postoji

Strah od nepoznatog, od očekivanog i neočekivanog dovodi do stanja stresa. Plašimo se neuspjeha, da nećemo biti voljeni, da nismo dovoljno dobro nešto uradili, da će nas neko napustiti, da nećemo ispuniti očekivanja…

Pomenuti strahovi su nastali usljed našeg kreiranja ideala za koje se plašimo da ih nećemo dostići. Imamo potrebu da u svojoj glavi oslikamo lik savršenog JA, te niz drugih savršenih DRUGIH osoba. To zapravo u realnom svijetu ne postoji. Onog momenta kada toga postanemo svjesni, mi postajemo nezadovoljni, ogorčeni, razočarani, a  potom i stresni. Pouka – što prije shvatite da idealno ne postoji, manje ćete biti izloženi stresu. Prihvatite život onakvim kakav zapravo i jeste.

3. U pristupu sa negativnim ljudima, zadržite osmijeh na licu

Ponekad nas naš optimizam zavara te izgubimo osjećaj za „drugačije“, odnosno pesimistične ljude.

Ne smijemo dozvoliti da nas njihov gordi stav i nezadovoljni izraz lica povede u drugu stranu. Ljude treba prihvatiti onakvima kakvi jesu, a ne nužno nastojati da ih promijenimo. Osmijeh na našem licu može izmamiti osmijeh kod nekoga, ali to ne mora biti pravilo.

Prihvatite osobe onakvima kakve jesu, zadržite pozitivan stav i uživajte u vremenu koje provodite u društvu odabranih ljudi. Na kraju, ipak ste vi osoba koja bira kako će i sa kim provesti svoje dragocjeno vrijeme.