NE BACAJTE! 7 koristi sveprisutne vrećice koja uvijek završi u smeću

Te male paketiće uvijek bacimo, ali nakon što doznate za što vam sve oni mogu poslužiti to više nikada nećete napraviti

1115

U kutiji s novim cipelama, odjećom i drugim tek kupljenim stvarima često nađemo malu vrećicu sa silika-gelom koji upija vlagu i tako štiti robu od vlažnosti. Na vrećici također piše da se ne smije pojesti, ali to upozorenje stoji isključivo zato jer postoji opasnost od gušenja jer silika-gel sam po sebi nije toksičan. Naravno, te male paketiće uvijek bacimo, ali nakon što doznate za što vam sve oni mogu poslužiti to više nikada nećete napraviti.

1. Spasite mobitel koji je pao u vodu

Napunite posudu vrećicama sa silika-gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u mobitel. Neki tvrde da je ovaj način spašavanja mokrog mobitela čak 10 puta učinkovitiji nego kada se koristi riža. 

2. Sačuvajte stare fotografije

U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će spriječiti skupljanje vlage u kutiji koja može oštetiti vaše fotografije. Uspomene će na ovaj način trajati i trajati…

3. Zaštitite šminku 

U neseser sa šminkom ubacite jednu, dvije vrećice sa silika-gelom koje će spriječiti pretjerano sušenje pudere i šminke na bazi pudera zbog čega se ona teže nanosi. 

4. Spriječite neugodne mirise u torbi s opremom za vježbanje

Silika-gel upit će vlagu koja se skupila u tenisicama i odjeći poslije tjelovježbe, što je posebno praktično uzevši u obzir da mnogi od nas nakon treninga ostave opremu u torbi ostatak dana, pa i duže. Bakterije obožavaju vlažne okoliše pa ćete uklanjanjem vlage spriječiti njihovo nakupljanje kao i to da oprema za vježbanje ima neugodan miris.

5. Održite ručnike mirišljavima 

Par vrećica sa silika-gelom umetnite među složene ručnike. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz ručnika u potpunosti nestati, a vaša kupaonica mirisat će samo po osvježivaču zraka i omekšivaču za veš. Doznajte i zašto staviti drvenu kvačicu na otvor za ventilaciju u autu.

6. Održavajte vjetrobran čistim

Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će spriječiti nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutarnje strane vjetrobrana. Zimi će vrećice silika-gela također spiječiti smrzavanje s unutarnje strane. Silika-gelu možda će trebati nekoliko dana da postane potpuno učinkovit pa budite strpljivi. 

7. Održavajte nakit čistim i sjajnim 

U doticaju s vlagom srebro tamni i gubi boju. Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici s nakitom znatno će usporiti taj proces.

Dodatni savjet: Vrećice sa silika-gelom koje još ne upotrebljavate držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak.