Bosanka – engleska Baronesa!

Arminka Helić je rodom iz Gračanice, a u Britaniju je otišla kao izbjeglica 1992. godine, nakon čega je završila niz prestižnih škola, da bi na kraju diplomirala na Oxfordu

351
Foto: prtscr

Arminka Helić, jedna je od sedam žena u Domu lordova koja je ušla u Gornji dom britanskog parlamenta kao doživotni član nakon što ju je, u avgustu 2014. godine, engleska kraljica Elizabeta II imenovala za baronesu zbog zasluga za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ta pozicija obezbeđuje izuzetno veliku moć kad se ima u vidu da doživotno možete uticati na donošenje zakona i kreirati buduće unutrašnje i spoljnopolitičke poteze Velike Britanije.

Arminka Helić je rodom iz Gračanice, a u Britaniju je otišla kao izbjeglica 1992. godine, nakon čega je završila niz prestižnih škola, da bi na kraju diplomirala na Oxfordu.

Ona je bila i vođa Izbornog štaba Williama Haguea, a već godinama je u britanskoj Konzervativnoj stranci. „The Telegraph” je baronesu Helic svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajnim ljudima uopće u britanskoj politici.