INDIJANA DŽONS U SUKNJI: Ovo je žena koja je prva saznala da počinje Drugi svetski rat

234

 

Foto: ilustracijaBritanska novinarka Clare Hollingworth, poznata kao prva ratna novinarka koja je objavila vijest o početku Drugog svjetskog rata, umrla je u 105. godini, prenosi Anadolu Agency.

Hollingworth je umrla, u utorak, u Hong Kongu, a njenu smrt je potvrio Klub stranih dopisnika Hong Konga. Britanska novinarka provela je karijeru izještavajući u britanskim novinama o najvećim svjetskim sukobima.

Kao početnicu 1939. godine ju je “Daily Telegraph” poslao u Poljsku da izještava o situaciji u tom dijelu Evrope. Jednom prilikom je pozajmila diplomatsko vozilo i odvezla se do teritorije pod kontrolom Nijemaca, gjde je vidjela tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Kada su nacisti započeli invaziju na Poljsku nekoliko dana kasnije, Hollingwolth je nazvala britansku ambasadu u Varšavi i novine za koje je radila da ih obavijesti da je rat počeo.
Kako je kazala morala je držati slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke njemačkih snaga i ubijedila ambasadu da govori istinu. Hollingworth je posljedne četiri decenije živjela u Hong Kongu, nakon što je sedamdesetih godina prošlog vijeka radila u Pekingu.