DESERT BEZ GRIŽNJE SAVJESTI brza čokoladna torta koja se neće lijepiti za bokove

435
Dijetalni čokoladni kolač, Foto: Zadovoljna.hr/Guliver/Thinkstock

Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu light verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač čija kriška sadrži svega 200 kalorija 

SASTOJCI ZA ČOKOALDNU TORTU:

1. skupina satojaka

– 3/4 šolje brašna 

– 1  šolje šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)

– 2 pune kašike kakaa u prahu(gorkog)

– 1 kašika soli

– 1 kašika prašak za peciva

– 3/4 kašika sode bikarbone

2. skupina sastojaka
– 1 jaje
– 1/2 šolje mlijeka
– 2 kašike ulja
– 1 kašika ekstrakta vanilije
– 1/2 šolja vode

PRIPREMA:
1. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).

2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.

3. Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.

4. Zagrijte rernu na 180 stupnjeva, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,

Tortu narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška torte ima 200 kalorija pa tako možete lakše kontolisati njihov unos.