Žene i karijera

249
Foto: Shutterstock

Ako mislite da je na Zapadu jednostavno napraviti karijeru kao žena, varate se! Godinama sam radila u nauci i imala isto toliko patenata i publikacija kao moje kolege, ali sam često u promocijama bila preskočena i unapređenje su dobijale moje kolege. Ako uz to dolazite sa Balkana borba za opstanak je još teža. Upravo sam se vratila sa Seminara gde se razgovaralo o razvoju talenata – Talent Management, a i evo šta sam tamo čula:

Među mnogim predavačima govorila su i dva veoma cenjena i uspešna Lidera na tom području. Prisutni su bili i muškarci i žene, moje kolege iz čitave Evrope. Obožavam i cenim oba predavača i utoliko me je jače pogodio primer koji su i jedan i drugi izneli u toku svojih predavanja.

Jedan predavač je izneo primer svoje bivše sekretarice koja je lepa i zgodna i radi kao asistent u jednoj dobroj firmi na zapadu. Ima 36 godina i veoma je frustrirana, jer je nezadovoljna poslom na kome se uglavnom dosađuje. Čak nema ni stresa u njenom radnom mestu, ali je frustracija utoliko veća. Osim toga, nema partnera! Savet veoma cenjenog predavača je bio sledeći – predložio joj je da se uda! Kako je pitao auditorijumu, naravno u šali da li neko od prisutnih zna nekog 45 godina starog kandidata? Poneko iz publike se nasmejao, ali se većina koleginica namrgodila i time diskretno dala do znanja da vic nije uspeo.

Jedva sam dočekala pauzu i pošto ga dobro poznajem rekla sam mu da mu je šala neukusna i glupa. Da nije bila u pitanju baš ta osoba koju profesionalno cenim, ne bih oklevala da postavim pitanje – da li je možda kolega imao aferu sa svojom bivšom sekretaricom, pa zbog griže savesti želi da joj pronađe muža!!!

Drugi predavač je izneo priču o skromnosti uspešnih menadžera… i završio time da žene uspešnih muškaraca svojim muževima poklanjaju olovke Mont Blanc – plaćajući ne svojim, već muževljevim novcem!

Pogrešna šala na pogrešnom mestu, jer je u auditorijumi bilo uglavnom žena koje zarađuju dovoljno da Mont Blanc olovku poklone za Božić ne samo svom mužu, nego i fitnes treneru i ljubavniku!

Posle malo razmišljanja, međutim, sam shvatila da je većina uspešnih muškaraca koje poznajem zaista oženjena glupačama koje im kupuju olovke Mont Blanc na poklon i plaćaju ih kreditnim karticama svojih muževa.

Utešila me je samo činjenica da se sve to ipak menja. Matori egoistični dinosaurusi koji su se peli lestvicama karijere gazeći sve oko sebe izumiru, i sve je više mladih uspešnih ljudi koji za svoje supruge ili devojke biraju ne samo lepe, nego i pametne žene koje umeju da naprave ravnotežu između sopstvene uspešne karijere i porodice. Ti muškarci su ponosni na svoje partnerke koje im rađaju pametnu decu, organizuju fantastične prijeme i pomažu prilikom pripremanja važnih predavanja – kao najbliži i najbolji kritičari. Te žene su istovremeno uspešne u svojim profesijama i srećne sa svojim partnerima koji ih poštuju i vole.

Ako mi ne verujete, kažem vam – poznajem puno takvih žena svuda u svetu pa i Bazelu u kome živim: Smilju, Ivanu, Ulrike, Bettinu, Elke…. I ponosna sam što su moje prijateljice.

A moje kolege… da nisu u braku sa frustriranim glupačama koje im svake godine za Božić poklanjaju olovke, ne bi u svojim predavanjima iznosili ružne i za žene ponižavajuće primere.

Ne bih mogla da zamislim da bi moj cenjeni kolega predložio svom asistentu – muškarcu – koji je nezadovoljan poslom da se oženi!

Javiću vam se uskoro sa novom pričom sa Zapada, a sada žurim da upoznam svog novog asistenta. Ima 30 godina, mlad je, zgodan i čujem da je oženjen!