Korijen maslačka liječi rak!?

482
Maslačak

Maslačak kao lijek prvi put se spominje u zapisima arapskih ljekara u desetom i jedanaestom vijeku.

Maslačak je veoma dragocjen dar prirode, može se naći na gotovo svim livadama, cvjeta u aprilu i maju, listovi se beru prije cvjetanja biljke, stabljike u vrijeme cvjetanja, a korijen u proljeće i jesen. Cijela biljka je jestiva (korijen, stabljika, listovi i cvijet).
Maslačak se upotrebljava za liječenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanja vode u organizmu, disfunkcije jetre, ciroze, hepatitisa, smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane…

Mnogi savremeni ljekari danas preporučuju maslačak za detoksikaciju jetre posebno kod upotrebe sintetičkih lijekova.

Cvjetovi maslačka od kojih se dobiva sirup, koji ponekad nazivaju i medom, čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja, uklanjanja simptoma prehlade, bronhitisa.

  • Priprema sirupa od cvjetova maslačka:
    Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih sa 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i po nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
    Zatim smanjite temperaturu i dobiveni vrući sirup prelijte u tople sterilizirane staklenke. Zatvorite. Uzimajte ga 3 puta dnevno po 1 kašiku (kašika treba da je drvena ili plastična). Odličan je za djecu i bez straha im se može davati svakodnevno.
  • Priprema čaja od cvjetova maslačka:
    Ubrane cvjetove osušiti na zraku. Od osušenih cvjetova praviti čaj i piti ga svježe pripremljenog. Po želji u mlak čaj dodati med svakako drvenom ili plastičnom kašikom.

Lišće maslačka (radič) sadrži A, C, D i vitamine B kompleksa, željeza, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar, karoten.
Ima diuretsko dejstvo, potiče rastvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Piprema se kao salata. Odlično se kombinuje uz kuhana jaja i krompir.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje kamena u žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv i želudac, preporučuje se protiv dijabetesa, a mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.

Za liječenje dijabetesa potrebno je tokom proljeća, sve vrijeme dok maslačak cvjeta, svakoga dana pojesti po 10 svježih stabljiki maslačka. Biljku prethodno oprati zajedno sa cvijetom i tek potom odstraniti cvjetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati.

Korijen maslačka i njegovo neprocjenjivo ljekovito dejstvo nedavno su otkrili i naučnici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalje van tijela. Koristi se i za liječenje mnogih oboljenja, poput opstipacije, čisti kožu od akni, edema, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac. Izrazito je dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, cista, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Korijen maslačka potrebno je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komade. Korjen se suši na svježem zraku, raširen na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Sušenje traje od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje na suhom i tamnom mjestu.

  • Priprema čaj od korijena maslačka:
    Osušen korijen biljke sitno narezati i sameljite. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.
  • Priprema tinkture od korijena maslačka:
    Pomiješati 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg, te smjesu preliti sa 2,5 decilitara vode i dodati prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekriti posudu i lagano kuhati 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šoljice “čaja” dnevno.