John Enright: Geštalt terapija za 5 minuta

750
Foto: prtscr

Terapija za 5 minuta
1. Znanje je već prisutno

Već znate sve što vam treba da znate i sposobni ste za to odmah. Ali nemate pristup tome. Pitanje nije kako saznati sve to. Sve je to već u vama.

2. Postoji zabrana na znanje toga, što znate

Naučivši sve to, takođe ste naučili i da ga ne koristite.

Postoje zabrane korišćenja svojih spoljnih čula. Ne možete da osjetite sebe, ne možete da znate različite djelove sebe, da znate ko ste, osjetite ono što ojsećate, i znate to što znate. “Dođi, poljubi tetka Agatu na odlasku, ti znaš koliko te ona voli.” – Znate da vas ona ne voli, ali to morate uraditi, uprkos toga što ne želite. U svakom slučaju, uradite to, a uskoro to vam biva suviše bolno, pa zaboravite da to nijeste željeli da uradite.

Jedan od otrovnih primera: Djevojčica je trčala ispred svoje porodice, tražeći zanimljiv put. Ubrzo je čula brujajaći glas svoje majke: ” Ti ne želiš da ideš tuda, draga!” – To je to. Majka nije rekla: “Ne dozvoljavam ti da ideš tamo” – ili barem, ” Zadrži svoju radoznalost” – što se može razumjeti: u stvari, ne možete dozvoliti djeci da se udalje daleko od vas u šumi

Ali fraza: “Ti ne želiš” uništava sam impuls, a ne samo da sprečava dejstvo. Skoro da se može čuti kako mala djevojčica govori sebe: “To je to! Mislila sam da želim, ali vjerovatno ne želim. Mama je uvijek u pravu. Stvarno ne želim! ”

Gestalt ničemu ne treba da nauči. Vi već znate sve što vam treba. Stvar je u tome da to razblokirate, otključate, otpustite.

3. Sve što znate je prisutno ovdje i sada

Da li znate za to ili ne, ali sve je ovdje, upravo sada. Sve što će vam se desiti, i sve što vam se dogodilo, sve što može uticati na vas u budućnosti, prisutno je upravo sada. Na nebesima nema kartoteke gdje bi se čuvalo vaše iskustvo, koje bi se slalo vama dolje prema potrebi.

​Svaki impuls udarac nekoga, što ste bilo kada doživjeli sačuvao se u vašim mišićima, baš kao i svako uzdržavanje od toga. To je dio toga što se naziva potiskivanje ili istiskivanje – mišićna napetost pri uzdržavanju od realizacije impulsa. Sve to je u neuro – mišićnom sistemu.

Zaista, ako bi bilo moguće zaustaviti bilo koga od nas na trenutak, i potom tokom vječnosti razvijati taj trenutak života, u njemu bismo otkrili sve. Bilo kakvo iskustvo. Sve, sve, sve.

Dakle, sumiramo petominutno izlaganje Gestalta:

Već znate sve što treba da znate, i to znate sada. Slikovito govoreći, postoji tok saznanja koji teče cijelo vrijeme, potencijalnog, ali potpunog. Ali samo mi možemo da se udubimo u njega, bilo koji odgovor koji nam je potreban je tamo. Ako možete formulirati pitanje – dobićete odgovor. Ne možete formulisati pitanje, na koga ne možete dobiti odgovor. Možda ne znate odgovor – možda nemate neposredan pristup njemu – ali on je tamo.

Indijanci Pomo imaju poslovicu: “Ono što je čovjeku potrebno, u njemu već postoji.” Ako možete formulisati zahtjev, počećete da ga implementirate.

Autor: John Enright